Paul Hjelm-Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paul Hjelm-Hansen
Født20. des. 1810Rediger på Wikidata
Bergen
Død5. mai 1881Rediger på Wikidata (70 år)
Goodhue County
BeskjeftigelseJournalist, avisredaktør Rediger på Wikidata
Akademisk gradExaminatus juris
NasjonalitetNorge

Paul Hjelm-Hansen (født 20. desember 1810 i Bergen, død 5. mai 1881 i Norway i Goodhue County i Minnesota) var en norsk journalist og redaktør.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av sjømannen Torchildius Hansen og Anne Christine Petersen. I 1838 ble han gift med Trine Halling, en søster av sogneprest Honoratus Halling, men de ble senere separert.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Som ung ble han ansatt på sorenskriverkontoret i Solør og fikk norsk juridisk eksamen i 1834. Deretter var han sorenskriverfullmektigRingerike og i Øvre Telemark, før han ble konstituert fogd og sakfører i Seljord. Ifølge Halvdan Koht forlot han Telemark i 1845 på grunn av «uheldige forretninger» og ble politisk forfatter. I 1846 utga han skriftet Norges Storthing i 1845, hvor han angrep både bondepartiet og embetspartiet.

Omkring 1848 var han ansatt som kopist i Revisjonsdepartementet. I 1849 kom han i kontakt med Marcus Thrane og ble forfatter til arbeiderbevegelsens politiske program, Arbeider-Foreningens Petition til H. M. Kong Oscar I, i 1850. Sammen med den slesvigske demokraten Harro Harring utga han samme år det radikale ukebladet Folkets Røst, og etter Harrings utvisning redigerte han det alene. Da bladet gikk inn etter tre måneder, forsøkte han å skape en fortsettelse i Tiden sammen med A. O. Vinje, men dette holdt bare fem uker. I disse bladene rettet Hjelm-Hansen sin kritikk mot alle kanter, også mot Marcus Thrane.

I 1851 ble Hjelm-Hansen redaktør for Drammens Tidende. Det var han som ansatte Vinje som avisens korrespondent i Christiania. Han la også om avisens politikk i demokratisk retning. Men etter et år måtte han gi opp og flyttet til Fredrikshald (Halden). I denne byen var han i 1854 redaktør for Smaalenenes Amtstidende, og fra 1855 til 1857 for Fredrikshalds Tilskuer, som han selv hadde grunnlagt. I 1858 bodde han i Christiania og skrev for Aftenbladet. Her ble han i 1860 redaktør for den nye avisen Christiania Nyheds- og Avertissementsblad.

I Amerika[rediger | rediger kilde]

Hjelm-Hansen skrev mye om den norske utvandringen til Amerika og årsakene til den. Våren 1867 dro han dit selv, hvor han først var representant for Selskabet for Folkeoplysningens Fremme. Han skrev en rekke artikler fra Amerika til Morgenbladet, men vendte aldri tilbake. Snart ble han ble ansatt i redaksjonen av den ledende norsk-amerikanske avisen Fædrelandet & Emigranten i La Crosse i Wisconsin. I 1869 ble han sendt av regjeringen i Minnesota for å undersøke den nesten ukjente Red River-dalen i Minnesota. Skildringene hans fra dette området førte til at mange norske utvandrere slo seg ned her. Resten av livet var han journalist på forskjellige steder i Midtvesten.

Utenom det journalistiske arbeidet utga Hjelm-Hansen en praktisk juridisk håndbok, Juridisk-praktisk Haandbog for Ulovkyndige (1861) og et første hefte av Den norske Søret (1862). En skildring av Amerika (Om Nordamerika) ble utgitt som tilleggshefte til Folkevennen i 1874.

Litteratur[rediger | rediger kilde]