Palaeocopa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Palaeocopa
Nomenklatur
Palaeocopa
Henningsmoen, 1953
Hører til
muslingkreps,
krepsdyr,
leddyr,
dyr
Økologi
Habitat: fossil, opprinnelig marine arter
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Palaeocopa er en antatt utdødd gruppe, og en av seks anerkjente underklasser av muslingkreps, som er små krepsdyr. Muslingkrepsene inneholdt tradisjonelt bare to underklasser med fire ordener, men i nyere taksonomi (2017) er det anerkjent hele seks underklasser, hvorav flere antatt helt utdødde.[1] Taksonomien har vært basert på morfologi snarere enn molekylær analyse, og det er mulig at hele muslingkreps-gruppen er parafyletisk og bør deles opp.[2] Mye av forskningen og beskrivelsen av undergruppene er gjort av den norske marinbiologen og havforskeren Georg Ossian Sars.

Gruppen antas å være utdødd (2017), med unntak av den lille familien Punciidae. Skjellene bevares godt i sedimentære bergarter, og muslingkreps er de vanligste fossile leddyrene. De er kjent helt tilbake til kambrium og er viktige ledefossiler.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Taksonomien til muslingkrepsene er omstridt og inneholder vanskelig systematiserte grupper. Inndelingen nedenfor følger WoRMS-databasens registreringer per november 2017:[3]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ S N Brandão, M V Angel, I Karanovic, V Perrier, M Yasuhara, World Ostracoda Database, 2017. Kildehenvisning i World Register of Marine Species, «Ostracoda», registrert 2017. Besøkt 19. november 2017.
  2. ^ Richard A. Fortey og Richard H. Thomas, Arthropod Relationships, Chapman & Hall 1998. ISBN 978-0-412-75420-3.
  3. ^ Palaeocopa - World Register of Marine Species. Besøkt 19. november 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]