Operasjon Cartoon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Operasjon Cartoon
Konflikt: Andre verdenskrig

Øya Stord i Sunnhordland.
Dato24. Januar 1943
StedStord, Norge Nordsjøen
ResultatDe allierte seier
Stridende parter
Storbritannias flagg Storbritannia
Norges flagg Norge
Tysklands flagg Nazi Tyskland
Styrker
Land:
63 Britiske kommandosoldater og ti norske kommandosoldater
Sjøen:
7 Motortorpedobåter
Tap
1 drept,
10 skadd
3 fanget
Tysk dampbåt under operasjonen.

Operasjon Cartoon var et britisk kommando-raid på øya Stord ved Leirvik i Vestland, Norge natt til 24. januar 1943. Operasjonen ble utført av 53 mann fra No. 12 Commando støttet av ti mann fra den norske 10 (IA) Commando (Kaptein Harald Risnes). RAF Coastal Command samarbeidet med kommandoene, med fly fra RAFs 18 Group.

Operasjon[rediger | rediger kilde]

Raiderne ble fraktet til Stord med syv av Sjøforsvarets motortorpedobåter av 30. MTB Flotilla. Målet deres var å ødelegge svovelkisgruven på øya. Ved ankomst ble halvparten av kommandosoldatene satt i land ved Sagvåg kai og engasjerte tyske forsvarsstillinger, mens resten ble satt i land på andre siden av bukta. Kommandosoldatene som fraktet 23 kg med eksplosiver nådde svovelkisgruven som var 3,2 km unna etter tjuefem minutter. Sprengladningene satte Stordø Kisgruber ut av drift i ett år. Da de dro, angrep torpedobåtene et tysk dampskip som de lot synke. Kommandoene tok tre tyske krigsfanger, papirer og utstyr, for tapet av en drept kommandosoldat, to kommandosoldater og åtte sjømenn skadet.

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Admiral John Tovey uttalte at «hele operasjonen var like kredittverdig som den var hyggelig for nordmennene som gjennomførte den.»[trenger referanse]

Senere samme måned seilte nordmennene i en hvalfanger for å bakholdsangripe en konvoi ved Lista fyr og bringe den til Storbritannia. Planen mislyktes og nordmennene ble i Norge og kapret i slutten av februar noen små fartøyer og fiskebåter de førte til Skottland. De norske MTB-ene senket to skip i Norwegian Leads i midten av mars.

Kilder[rediger | rediger kilde]