Norges Røde Kors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Norges Røde Kors
Norges Røde Kors
Grunnlegger(e) Frederik Stang
Type Forening
Org.nummer 864139442
Stiftet 22. september 1865
Hovedkontor Hausmanns gate 7, Oslo[1]
Int. tilknytning Røde Kors
President Sven Mollekleiv[2]
Virkeområde Norge
Medlemmer Ca. 133 000
Nettside www.rodekors.no
Norges Røde Kors' hovedkontor i Hausmanns gate 7 i Oslo

Koordinater: 59°54′55,87″N 10°45′28,33″Ø Norges Røde Kors er den norske nasjonalforeningen i verdens største humanitære nettverk, Røde Kors. Formelt er dette gjenspeilt i medlemskapet i det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger. Foreningen er også en av verdens eldste nasjonale foreninger. Norges Røde Kors har om lag 133 000 medlemmer fordelt på ulike type aktiviteter.

Røde Kors' oppdrag er å oppdage, hindre og lindre menneskelig nød og lidelse. Organisasjonen er en del av et globalt nettverk som virker lokalt gjennom forebyggende tiltak, gjennom å yte bistand og gjennom å påvirke opinionen og beslutningstakere. Slagordet til foreningen er «Vilje til å hjelpe – styrke til å handle.» Organisasjonens prinsipper er: humanitet, upartiskhet, nøytralitet, uavhengighet, frivillighet, enhet og universalitet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Norges Røde Kors ble grunnlagt av statsminister Frederik Stang den 22. september 1865 som «Foreningen for Pleje av syke og saarede i Feldt og for Understøtelse av Saarede og Faldnes Efterladte». I 1895 begynte Norges Røde Kors offisielt med utdanning av sykepleiere, og i 1907 ble Norges Røde Kors autorisert av Det Kgl. Forsvarsdepartement som en frivillig hjelpeforening for den militære saniteten i tilfelle krig.

Presidenter[rediger | rediger kilde]

Generalsekretærer[rediger | rediger kilde]

Æresmedlemmer[rediger | rediger kilde]

Norges Røde Kors har 6 æresmedlemmer:[3]

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]