Nobelpalasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strandvägen mot øst med siluetten av Nobelpalatset i bakgrunnen. (Fotomontage etter Bobergs perspektivritning)

Nobelpalasset var en planlagt bygning til Alfred Nobels minne i dagens Nobelparken i Östermalm i Stockholm. Nobelpalasset var designet av arkitekten Ferdinand Boberg mellom 1906 og 1911. Bygningen ble aldri realisert. Når Nobelstiftelsen begynte å dele ut nobelprisen i 1901, ønsket de en verdig banketthall for seremonien og forslaget kom om å bygge et praktfullt slott i Skogsinstitutets tomt på gamle Ladugårdsberget. I 1906 gikk jobben til arkitekten Ferdinand Boberg. I september 1907 hadde Boberg utarbeidet to perspektiver med festsal til 1 200 personer og administrative lokaler.

Per Olof Hallmans stadsplan från 1911. Nobelpalatset syns i rött, mitt i Nobelparken.

Boberg forslag var den dristigste han hadde designet. Nobelpalasset skulle tårne seg opp fra en klippe i parken ca 20 meter over Djurgårdsbrunnsviken og Strandvägen, og ville fra øst hatt en enestående silhuett. Byggeplanene fikk ikke bare ros, men også mye kritikk, og den såkalte Bobergfeiden brøt ut. Bestilleren av bygget ble usikker, og utsatte sin avgjørelse noen år. I mellomtiden ble Boberg ansatt som utstillingsarkitekt i 1909 ved KonstindustriutställningBiskopsuddenDjurgården.

I januar 1910 ble det bestemt at en gipsmodell skulle lages og at Boberg måtte utføre noen endringer i forslaget, mot en økning i godtgjørelsen fra 8000 SEK til 9000 SEK. Bestilleren ønsket et større auditorium og Boberg presenterte ulike alternativer opp til 2 000 sitteplasser. Samtidig ble bygningen enda større og høyere og de orientalske elementer blomstret fritt.

Lokalitetene på Sturegatan 14

Nobelkomiteen var uenig seg inmellom og til slutt trakk de seg fra sitt store prosjekt i desember 1913. I stedet kjøpte de eiendommen på Sturegatan 14 som Nobelstiftelsen bruker den dag i dag.[1]

Nobelprisens utdeling og Nobelfesten ender opp til slutt i Tengboms Konserthuset og Østbergs Stadshuset. I dag minner bare parkens navn (Nobelparken) og tilstøtende gaten (Nobelgatan) om Ferdinand Boberg store prosjekter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Luttenberger, s 8

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nobelpriset som en vetenskaplig resurs: diskussionen om ett medicinskt Nobelinstitut 1917-1922 (swe). Uppsala: Avd. för vetenskapshistoria, Uppsala univ. 1997. 
  • Ferdinand Boberg: arkitekten som konstnär (swe). Höganäs: Wiken. 1992. ISBN 91-7024-721-8.