One Direction

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Niall Horan)
Gå til: navigasjon, søk
One Direction
One Direction
One Direction i 2012.
Opphav London, England
Periode 2010 – i dag
Sjanger Teenpop, dansepop, pop rock
Plateselskap Syco Music, Columbia Records
Nettsted http://www.onedirectionmusic.com/gb/home/
Medlemmer
Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, Harry Styles og Louis Tomlinson

One Direction er et britisk-irsk boyband som ble dannet av fem gutter under X Factor i 2010. Gruppa, som består av Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, Harry Styles og Louis Tomlinson, kom på 3.plass i konkurransen.[1]

Deretter fikk gruppa avtale med Simon Cowells plateselskap Syco Music. Debutsingelen «What Makes You Beautiful» kom ut 11. september 2011 og gikk inn på førsteplass på UK Singles Chart. Gruppas andre singel, «Gotta Be You», ble sluppet 13. november 2011, etterfulgt av debutalbumet Up All Night, som kom ut 18. november 2011.

One Direction vant en BRIT Award for Best British Single med hit-singelen «What Makes You Beautiful» i 2012. De ble nominert til BRIT Award som «Best British Group» i 2013. Klassen ble vunnet av Mumford and Sons.[2]

Gruppemedlemmene[rediger | rediger kilde]

Niall Horan opptrer med One Direction i Sydney, Australia i april 2012.
Zayn Malik.
Liam Payne opptrer med One Direction i Toronto, Ontario i 2012.
Harry Styles med One Direction i Glasgow i 2013.
Louis Tomlinson i Glasgow.
One Direction opptrer under X Factor i Glasgow i 2011.
One Direction opptrer under X Factor i Glasgow i 2011.

Niall James Horan[rediger | rediger kilde]

Niall James Horan ble født 13. september 1993 i byen Mullingar, Westmeath i Irland som sønn av Maura Gallagher og Bobby Horan. [3] Han har en eldre bror ved navn Greg.[4]Foreldrene ble skilt da han var fem år gammel. Han og broren bodde hos hver av sine foreldre i et par år, inntil han bestemte seg for å flytte sammen med faren i Mullingar. Moren har giftet seg på nytt og er bosatt i Edgeworthstown, Longford.[3]

Forut for deltagelsen i X-Factor opptrådte han jevnlig i hjemlandet, blant annet som oppvarmings-sanger for Lloyd Daniels i Dublin. Horan har spilt gitar siden han var tolv år gammel. I et intervju refererte han til gitaren sin som «den beste julegave jeg noensinne har fått.»[5]

Under audition til X-Factor sa han «...jeg er 16 år og jeg ønsker å bli et stort navn akkurat som Beyoncé og Justin Bieber. Jeg har blitt sammenlignet med ham et par ganger og jeg synes ikke at det er noen dårlig sammenligning. Jeg ønsker å opptre på utsolgte stadion, spille inn album og arbeide sammen med noen av de beste musikere i verden.»[6] Videre: «Som barn spilte jeg alltid på det nærmeste instrument, og jeg elsket musikk.» Han har også sagt at han er en «stor swing-fan», og nevnte bl.a Frank Sinatra, Dean Martin og Michael Bublé. Horan nevnte også rockemusikk og er tilhenger av The Eagles, Bon Jovi og The Script.[7] I tillegg nevnte han også musikeren Ed Sheeran. Da Sheeran og One Direction samarbeidet om sangen «Moments» til debutalbumet, uttalte han at det var en ære å arbeide sammen med ham.[8]

Zayn Javadd Malik[rediger | rediger kilde]

Zain Javadd «Zayn» Malik er født 12. januar 1993 i byen East Bowling, Bradford i England. Han vokste opp i East Bowling, var en elev ved Nedre Fields Primary School, og gikk til Tong High School, en statlig videregående skole. [ 19] Malik passet ikke inn på sine to første skoler på grunn av hans blandet arv. Malik har uttalt at han begynte å ta stolthet i sitt utseende etter flytting skoler i en alder av tolv. Han er sønn av en britisk-pakistansk far og engelsk mor og har tre søsken.[9] Han vokste opp i East Bowling, syd for Bradford sentrum.

Under audition til X-Factor sa Malik: «Jeg var alltid på utkikk etter en opplevelse». Han nevnte urban musikk som en del av sin inspirasjon. Da han var barn likte han R&B og rap.[10][11]

Han stilte opp alene på audition til X-Factor der han sang «Let me love you» av Mario.

Liam James Payne[rediger | rediger kilde]

Liam James Payne er født 29. august 1993, kommer fra byen Wolverhampton i England og er sønn av Karen og Geoff Payne.[12]

Payne var på sin første audition på X-Factors femte sesong i 2008, han var da fjorten år gammel. Han fikk komme frem for dommerne, men Simon Cowell mente han ikke var klar til konkurransen og ba ham om å komme igjen om 2 år.

Payne har fortalt at han er inspirert av Justin Timberlake. Han har også uttalt at han henter inspirasjon fra Take That-medlemmet Gary Barlow under sine opptredener.[13]

Han har også 2 eldre søstere, Ruth og Nicole.

Harry Edward Styles[rediger | rediger kilde]

Harry Edward Styles er født 1. februar i 1994 og kommer fra byen Holmes Chapel, Cheshire i England. Harry er sønn av Anne Cox og Des Styles. Foreldrene er skilt, og Anne giftet seg med Robin Twist sommeren 2013. Han har en eldre søster som heter Gemma Styles. Han viste interesse for musikk i tidlig alder, og allerede som 10-åring sang han på en forestilling på skolen. Før han meldte seg på X-Factor sang han i bandet «White Eskimo». Han møtte alene opp på audition hvor han fremførte sangen «Isn't She Lovely» av Stevie Wonder. Han gikk videre i X-Factor hvor han klarte seg fram til BootCamp. Under BootCamp ble han egentlig slått ut av konkurransen, men dommerne ga han en siste sjanse. Sammen med Liam Payne, Louis Tomlinson, Niall Horan og Zayn Malik ble han satt sammen til et boyband, som klarte seg helt fram til 3. plass i konkurransen.

Louis William Tomlinson[rediger | rediger kilde]

Louis William Tomlinson (født Louis Troy Austin) ble født 24. desember 1991 og kommer fra byen Doncaster i England. Tomlinsons barndommsdrøm var å bli skuespiller eller dramalærer, og han spilte hovedrollen som Danny Zuko i Grease da han gikk på Halls Cross High, noe han selv har uttalt at ga han selvtillit. I 16 årsalderen covret han sanger på sin egen youtubekanal, der han blant annent sang «Look After You» av bandet The Fray. Tomlinson var elev på Hall Cross School (en statlig videregående skole) og en tidligere elev av Hayfield School. Han hadde en rekke jobber, blant annet på en Vue kino og på Doncaster Rovers fotballstadion som servitør. Som student ved Hall Cross deltok Tomlinson opp i flere musikalske produksjoner. Han hadde hovedrollen som Danny Zuko i Hall Cross musikalske produksjon av Grease motiverte ham til å prøvespille for The X Factor.

I 2010 meldte Tomlinson seg på X Factor. Han møtte opp på audition som soloartist i Manchester, og sang «Hey There Delilah» av Plain White T's der han fikk fire av fire stemmer og ble sendt videre til Boot Camp-stadiet. Denne dagen skal han også ha møtt han som skulle bli en kommende bandkollega, Harry Styles, og tatt et bilde med han, fordi Tomlinson mente Styles hadde gode sjanser til å komme videre. Tomlinson skulle angiveligv ha blitt stemt ut under Boot Camp, men fikk sammen med fire andre (Liam, Niall, Zayn og Harry) sjansen til å gå videre som gruppe da dommerne mente guttene ville være for talentfulle til å la gå. Gruppen tok navnet One Direction, men før de fikk fremført sin første sang foran mentoren Simon Cowel,l skadet Tomlinson foten ved å tråkke på et sjøpinnsvin. Gruppen kom seg likevel videre til de livesendte finaleshowene der de nådde en tredjeplass.

Tomlinson er det eldste medlemmet i One Direction, og har skrevet på i alt fjorten sanger på det tredje albumet, Midnight Memories.

Album[rediger | rediger kilde]

One Direction har gitt ut fire album, Up All Night var deres første album som de slapp ut 18.november 2011. Take Me Home var deres andre album, som de slapp ut i 2012. Midnight Memories var det tredje albumet deres, som de slapp ut 23.november 2013. "Four" er deres fjerde album utgitt 17.november 2014.

Bøker[rediger | rediger kilde]

I 2011 ga forlaget Harper Collins ut en bok om gruppas opplevelser rundt X-Factor, og X-Factorturneen; One Direction: Forever Young (Our Official X Factor Story).

Senere kom gruppa ut med en bok om hva som skjedde etter X-Factor og X-Factorturneen. Boka heter One Direction: Dare To Dream.

Deretter kom boybandet ut med boken One Direction: Where We Are. One Direction har også publisert enda en bok, i september 2014: Who We Are.

Filmer[rediger | rediger kilde]

12. november 2012 kom nyheten om bandets 3D-film, This Is Us. Filmen er regissert av Morgan Spurlock, sammen med Adam Milano, Ben Winston og Simon Cowell. Den hadde premiere i Storbritannia 23. august 2013 og 6. september i Norge. I filmen kommer man tettere innpå livene til de fem superstjernene, og man får høre deres tanker om forskjellige saker. Det er også med om foreldrene deres, og hva de føler har blitt anderledes etter at guttene ble et boyband. Man får se hvordan de har det på turné, og mange tilbakemeldinger har kommet fra fansen på at de føler seg enda nærmere guttene etter denne filmen. De har også sagt at det kan hende det kommer en oppfølger på denne filmen.

11. oktober 2014 kom filmen One Direction: Where We Are - The Concert Film. Den ble filmet under konsertene de hadde i Milano 28. og 29. juni 2014.

Konserter i Norge[rediger | rediger kilde]

I mai 2013 var bandet i Oslo i forbindelse med sin Take Me Home turné. De opptrådte på Telenor Arena på Fornebu, hvor det var 18 000 oppmøtte.

Bandet kommer til Norge igjen 19. juni i 2015 under On The Road Again-turnéen.

Referanser[rediger | rediger kilde]