Nasjonale ID-kort innen EØS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Nasjonale identitetskort innen EØS er utstedt av medlemslandene i Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS), altså landene i EU, samt Island, Liechtenstein og Norge. I mange av EU-landene må alle boere ha med sitt Nasjonale ID-kort overalt, f.eks. i Frankrike, Italia, Spania, Hellas og nabolande, men ikke i Norden.

EØS-borgere kan bruke sitt nasjonale ID-kort som et reisedokument innen EØS og Sveits. Unntak er at svenske kort ikke kan brukes for å komme ur Sverige til EU-lande utenfor Schengenområdet (men de kan brukes i disse lande).

På nåværende tidspunkt (skrevet 2013) er det fem EØS-land som ennå ikke utsteder slike nasjonale ID-kort. Disse landene er Danmark, Island, Irland, Norge og Storbritannia. Statsborgere i disse landene må bruke pass for å utøve friheten til å bevege seg over grensene innen EØS. Norge planlegger å innføre slike kort 2017 (etter beslutning i 2007), men det kan ta mye mer tid.[1][2] Storbritannia innførte dem i 2008 men de var kansellert i 2010 fordi de var koplet til en database med sensitiv personlig informasjon. Irland ska innføre slike kort i 2015.[3]

  1. ^ Hvor blir det av de nasjonale ID-kortene (NRK, 15 Jan 2013)
  2. ^ Nye ID-kort innen 2016/2017 (NRK, sept 2014)
  3. ^ Ireland unveils credit card-style passports for EU travel