Maurfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Mythicomyiidae»)
Maurfluer
Nomenklatur
Mythicomyiidae
Zaitzev, 1991
Populærnavn
maurfluer[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenTovinger
Økologi
Antall arter: én i Norge
ca. 350 i verden
Habitat: På land. Særlig soleksponerte, tørre varme steder med blomster.
Utbredelse: ?
Inndelt i

Maurfluer (Mythicomyiidae) er en gruppe (familie) av fluene (Brachycera), som sammen med mygg (Nematocera), utgjør tovingene (Diptera).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Knøttsmå til små (1-5 millimeter), svarte og gule fluer. Hodet er omtrent halvkuleformet, thorax påfallende høyt hvelvet. I vingene er åren R5 (se figur) ugreinet. Ellers er vingene forholdsvis korte og brede, avrundede i spissen. På hodet er palpene (munnfølerne) mer eller mindre reduserte. På bakkroppen sitter åndehullene (spiraklene) på ryggplatene, ikke på sidemembranen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ikke mye er kjent om biologien til disse små fluene, men de synes å være parasitter på andre insekter. Det er kjent at gruppen kan parasittere gresshopper, bier, maur og trolig også sommerfugler.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen forekommer i alle verdensdeler, men over halvparten av de kjente artene hører hjemme i den Neotropiske økosonen.

Fossiler[rediger | rediger kilde]

Maurfluer er en gammel gruppe, fossiler er kjent like tilbake til midten av jura-tiden (ca. 163-169 millioner år før nåtid). Muligens hører også de to artene plassert i familien Crosaphididae fra trias til denne familien, som i så fall går tilbake over 200 millioner år.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Vingens årenett

Inntil nylig ble disse fluene regnet til familien humlefluer (Bombyliidae), men noen av slektene har også vært plassert i andre familier (dansefluer Empididae, buskdansefluer Hybotidae, Stratiomyidae, snipefluer).

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 19. april 2021. Besøkt 19. april 2021. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]