Mel Brooks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mel Brooks
Mel Brooks.jpg
Mel Brooks 1984
Født Melvin Kaminsky
8. juni 1926 (88 år)
USA New York i USA
Yrke Filmregissør, skuespiller, komiker og skribent

Mel Brooks (født Melvin Kaminsky, 28. juni 1926 i New York) er en amerikansk filmregissør, skuespiller, komiker og skribent. Han er kjent for filmene The Producers, Blazing Saddles, Young Frankenstein og Robin Hood: Men in Tights

Brooks regnes blant de beste parodi-filmskaperne. Han har parodiert westernfilmer (Blazing Saddles), Robin Hood-filmer (Robin Hood: Men in tights), Star Wars og Star Trek (Spaceballs), vampyrfilmer (Dracula: Dead and Loving It) og monsterfilmer (Young Frankenstein). To andre filmer, High Anxiety og Silent Movie er både parodier og hyllester, til respektive Alfred Hitchcock og stumfilmer. History of the World er en av filmene has hvor han parodierer menneskehetens historie.

Brooks er jøde, noe som ofte er et gjennomgangstema i filmene.[1] Brooks leker ofte med jøder, blant annet da han dukker opp som en Jiddisch-snakkende indianerhøvding i Blazing Saddles og som rabbi Tuckermann i Robin Hood: Men in Tights. Et av kjennemerkene i Brooks' filmer, er at han bruke mange av de samme skuespillerne, deriblant Dom DeLuise, Madeleine Kahn, Harvey Korman, Gene Wilder, kona Anne Bancroft og seg selv.

Referanser[rediger | rediger kilde]