Strutsevingslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Matteuccia»)
Strutsevingslekten
Strutsevingeslekten har én nordlig art, strutseving (Matteuccia struthiopteris).
Nomenklatur
Matteuccia
Populærnavn
strutsevingslekten, strutsevinger
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
FamilieOnocleaceaefamilien
Økologi
Antall arter: 1-2
Utbredelse: nordlige halvkule
Inndelt i
Bilde av de fertile, brune skuddene av strutseving, tidlig om våren. Alle Onocleaceaeartene kjennetegnes av stor forskjell på fertile og sterile blad (dimorfisme).

Strutsevingslekten (latin: Matteuccia) er slekt av bregner innenfor familien Onocleaceae, som på sin side inngår i den større, monofyletiske ordenen Polypodiales.[1]

Strutsevingslekten har bare én art i vår del av verden. Den har muligens også en art i Asia, men denne kalles også Pentarhizidium, og kan også vise seg å tilhøre perlebregneslekten (Onoclea). Ytterligere en variant antatt å være en hybrid mellom de to strutsevingeartene.

Strutsvingene er lett kjennelige på sin høyreiste, symmetriske og opprette form, sin store høyde (inntil 170 cm), og klargrønne farge. Bladene står i en perfekt rosett, som sirkulært utstående «vifter». Bladene er fint lodne og smalner nedover. Srutsevingslekten har ulike fertile blad og vegetative blad, og dette er et kjennetegn for Onocleaceae-familien.

Kromosomtallet (x) er 39, 41 eller 42. Den over 1,5 meter høye, vertikale planten brukes som grønnsak både i Japan og det nordøstre USA.

Strutseving (Matteuccia struthiopteris) er i Norge sjelden på Vestlandet og Finnmark, men vokser ellers både langs kysten og i innlandet, men mindre i Rogaland og Agder enn på Østlandet. Den trives langs elver og bekker, flommark, beitemark, og på fuktige elvebredder og skråninger.

Arter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, A. R., K. M. Pryer, et al.' "A classification for extant ferns", i Taxon 2006 55(3), side 716. online tilgjengelig versjon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]