Liten ospebukk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liten ospebukk
Nomenklatur
Saperda populnea
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
liten ospebukk[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektSaperda
Økologi
Habitat: løv- og blandingsskog med osp
Utbredelse: Holarktis
funnet over store deler av Norge.

Liten ospebukk (Saperda populnea) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er utbredt på Østlandet og Sørlandet i Norge, men det finnes også funn fra andre landsdeler.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (9–15 mm), slank, mørk trebukk. Fargen ligner på tistelbukk (Agapanthia villosoviridescens), men den er betydelig mer robust bygd enn denne arten, og lever dessuten i et annet habitat. Kroppen er sylindrisk med mørke, utstående hår. Antennene er kortere enn kroppen, hvert ledd er tofarget med en gråaktig indre del og en svart ytre del. Hodet har en grågul tegning på issen formet som en omvendt V. Pronotum er rektangulært sett ovenfra, litt bredere enn langt, med grågule striper på sidene. Dekkvingene er parallellsidige, bare litt bredere enn pronotum, grågule, tett besatt med mørke flekker bortsett fra i noen områder so står igjen som lyse flekker, gjerne fire på hver vinge. Beina er gråbrune.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg under barken på levende osper. Den danner en gallelignende utvekst i veden. Hunnen gnager en hesteskoformet fure i barken og legger et egg i denne. Som en respons på larvens gnaging produserer treet en knapt valnøttstor, galleaktig byll. Utviklingen tar to år. Opp gjennom årene har bestanden av denne arten svinget sterkt. Når den har vært særlig tallrik, har den gjort betydelig skade på tømmer av osp, dels ved larvenes gnag, dels ved at hakkespetter har skadet trærne for å få tak i larvene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over det meste av den palearktiske sone, og finnes også i Nord-Amerika. I Norge er den utbredt på Østlandet og Sørlandet, men det finnes spredte funn over det meste av landet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 30. august 2020. Besøkt 30. august 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]