Buelinjet viftefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lite viftefly»)
Buelinjet viftefly
Nomenklatur
Herminia grisealis
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
buelinjet viftefly[1]
(lite viftefly)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePraktfly
SlektHerminia
Økologi
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: den palearktiske sone

Buelinjet viftefly (Herminia grisealis) er en sommerfugl som tilhører familien praktfly. Den finnes på Sørlandet og det sørlige Østlandet i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et nokså lite (vingespenn 23 – 27 mm), spinkelt, gråbrunt nattfly. Labialpalpene er noe lengre enn hodet og stikker fram som et nebb. Hannen har en vifte av lange hår på framfoten. Forvingen er noe smalere enn hos de fleste andre viftefly, lyst gråbrun med tre brune tverrlinjer. Den innerste av disse er ganske rett, den midterste går parallelt med den innerste i den bakre halvdelen, men går så i en stor bue utover rundt den kommaformede midtflekken. Fremst nærmer den seg den innerste tverrlinjen og de to møtes ofte nesten ved framkanten. Den ytterste tverrlinjen er bred og kraftig og går i en jevn bue til vingespissen. Bakvingen er noe blekere enn forvingen, med to utydelige, brungrå tverrbånd, det ytterste av dem kantet med hvitt på yttersiden. Arten ligner på gråbrunt viftefly (Zanclognatha tarsipennalis), men er mindre, dessuten ender det ytre tverrbåndet i forvingen klart innenfor vingespissen hos gråbrunt viftefly.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Det lille vifteflyet finnes i løvskog og krattvegetasjon. Larvene lever på visne blader av blant andre slåpetorn, hagtorn, eik og bringebær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, unntatt lengst i nord, og videre østover til Japan. I Norge er den forholdsvis vanlig langs kysten fra Oslofjorden til Farsund og Kvinesdal i Vest-Agder. Det finnes også en bestand i innlandet i Kviteseid i Telemark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler – Lite viftefly [1][død lenke]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Herminia grisealis på UK moths: [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]