Liste over fylker i Massachusetts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Fylker i Massachusetts

Liste over fylker i Massachusetts, viser den amerikanske delstaten Massachusetts' 14 fylker (counties). De fleste av Massachusetts fylker har navn som er basert på engelske stedsnavn, noe som gjenspeiler Massachusetts' tidlige historie og røttene i England.[1]

Uttrykket shire town (opprinnelse i Massachusetts) er begrepet knyttet til statusen for en by som har fylkets embete og administrasjon. Et fylke kan ha flere slike shire towns.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har eksistert elleve andre fylker i Massachusetts gjennom historien. 9 av Massachusetts' daværende fylker ble med inn i den nye delstaten Maine da denne i 1820 ble utskilt fra Massachusetts. Ett av de tidligere fylkene ble overført til New Hampshire gjennom en grensejustering.

De eldste fylkene i Massachusetts er Essex County, Middlesex County og Suffolk County, som alle ble opprettet i 1643. Samtidig ble det Gamle Norfolk County opprettet; dette ble siden overført til New Hampshire, og har ikke noen forbindelse med dagens Norfolk County. Når disse opprinnelige fylkene ble opprettet, ble de en del av Massachusetts Bay-kolonien, som ville forbli atskilt fra Plymouth-kolonien og forble denne koloniens fylker fram til 1691. Hampden County, som ble opprettet i 1812, er det yngste fylket som fortsatt er i Massachusetts, selv om Penobscot County i Maine ønsket et skille fram til Maine brøt av fra Massachusetts i 1820.[3][4][5]

Fylkespolitisk nivå avskaffes[rediger | rediger kilde]

På slutten av 90-tallet avskaffet delstaten Massachusetts den politiske administrasjonen i syv av 14 fylker.[6] De gjenværende har enten politisk styring på fylkesnivå (Barnstable, Bristol, Dukes, Norfolk, Plymouth) eller kombinert by- og fylkesadministrasjon.[7][8]

Selv om fylkene fortsatt eksisterer som geografiske enheter, er det en del fylkesadministrative enheter som er blitt fjernet, og deres oppgaver blir nå tatt hånd om på delstats-nivå. Politi og fengsler, for eksempel, som før var et fylkesanliggende, blir nå administrert av Secretary of Public Safety, et delstatlig organ.[6]

Dagens fylker[rediger | rediger kilde]

Fylke
(county)
FIPS-kode
[9]
Fylkessete
(County seat)[10][3]
Etablert
[10][11]
Opprinnelse
[3]
Etymologi
[1]
Populasjon
[10][12]
Areal (km²)
[10]
Kart
Barnstable County 001 Barnstable 1685-06-022. juni 1685 En av de tre opprinnelige fylkene dannet ved Plymouth-kolonien. Av fylkessetet, derav fra den engelske byen Barnstaple. 3&505&222230&222 230 3&503&1026&1 026
Barnstable County
Berkshire County 003 Pittsfield 1761-04-2121. april 1761[13] Tidligere del av Hampshire County. Politisk styringsenhet avskaffet i 2000.[11] Fra det engelske stedet Berkshire. 3&505&134953&134 953 3&503&2411&2 411
Berkshire County
Bristol County 005 Taunton 1685-06-022. juni 1685 En av de tre opprinnelige fylkene dannet ved Plymouth-kolonien. Fra den britiske havnebyen Bristol. 3&505&534678&534 678 3&503&1440&1 440
Bristol County
Dukes County 007 Edgartown 1695-06-2222. juni 1695 Fra Martha’s Vineyard og Elizabeth-øyene, som hadde vært en del av Dukes County i New York til Massachusetts fikk den i 1691. 3&504&14987&14 987 3&502&269&269
Dukes County
Essex County 009 Salem og Lawrence 1643-05-1010. mai 1643 En av de fire opprinnelige fylkene opprettet i Massachusetts Bay-kolonien. Politisk styringsenhet avskaffet i 1999.[11] Fra det engelske distriktet Essex 3&505&723419&723 419 3&503&1290&1 290
Essex County
Franklin County 011 Greenfield 1811-06-2424. juni 1811[14] Tidligere del av Hampshire County. Politisk styringsenhet avskaffet i 1997.[11] For Benjamin Franklin (1706-1790), amerikansk vitenskapsmann, diplomat og politiker 3&504&71535&71 535 3&503&1818&1 818
Franklin County
Hampden County 013 Springfield 1812-02-2525. februar 1812[15] Tidligere del av Hampshire County. Politisk styringsenhet avskaffet i 1998.[11] Muligens oppkalt etter John Hampden (1595-1643), engelsk parlamentariker. 3&505&456228&456 228 3&503&1601&1 601
Hampden County
Hampshire County 015 Northampton 1662-05-077. mai 1662 Tidligere et uorganisert territorium i den vestre delen av Massachusetts Bay-kolonien. Politisk styringsenhet avskaffet i 1999.[11] Fra det engelske grevskapet Hampshire. 3&505&152251&152 251 3&503&1370&1 370
Hampshire County
Middlesex County 017 Cambridge og Lowell 1653-05-1010. mai 1653 En av de fire opprinnelige fylkene opprettet i Massachusetts Bay-kolonien. Politisk styringsenhet avskaffet i 1997.[11] Fra det tradisjonelle grevskapet Middlesex i England. 3&506&1456396&1 456 396 3&503&2134&2 134
Middlesex County
Nantucket County 019 Nantucket 1695-06-2222. juni 1695 Fra Nantucket Island; tidligere en del av Dukes County. Del av New York inntil 1691. Navnet er opprinnelig fra et indianerspråk, kalt Algonkinske språk. Betydningen er usikker, men det hevdes at navnet kan bety "i tåken av vann" eller "avsides øy".[16] 3&503&9520&9 520 3&502&124&124
Map of Massachusetts highlighting Nantucket County.svg
Norfolk County 021 Dedham 1793-03-2626. mars 1793[17] Tidligere del av Suffolk County. Fra det engelske grevskapet Norfolk. 3&505&650308&650 308 3&503&1036&1 036
Norfolk County
Plymouth County 023 Plymouth og Brockton 1685-06-022. juni 1685 En av de tre opprinnelige fylkene dannet ved Plymouth-kolonien. Fra byen Plymouth, som kommer fra navnet på byen Plymouth i Sør-England. 3&505&472822&472 822 3&503&1712&1 712
Plymouth County i rødt
Suffolk County 025 Boston 1643-05-1010. mai 1643 En av de fire opprinnelige fylkene opprettet i Massachusetts Bay-kolonien. Politisk styringsenhet avskaffet i 1999.[11] Fra det engelske grevskapet Suffolk 3&505&689907&689 907 3&502&150&150
Suffolk County
Worcester County 027 Worcester 1731-04-022. april 1731[18] Tidligere del av Hampshire County, Middlesex County og Suffolk County. Politisk styringsenhet avskaffet i 1998.[11] Fra den engelske byen Worcester. 3&505&750963&750 963 3&503&3919&3 919
Worcester County

Tidligere fylker[rediger | rediger kilde]

Fylke
Opprettet
[3]
Avskaffet
[3]
Utfall
[3]
Cumberland County 1760 1820 Overført til Maine
Devonshire County 1674 1675 Avskaffet
Hancock County 1789 1820 Overført til Maine
Kennebec County 1799 1820 Overført til Maine
Lincoln County 1760 1820 Overført til Maine
Gamle Norfolk County 1643 1679 Avskaffet. Mesteparten av territoriet ble tillagt New Hampshire. Fylket var en av de fire originale fylkene i Massachusetts Bay-kolonien.
Oxford County 1805 1820 Overført til Maine
Penobscot County 1816 1820 Overført til Maine
Somerset County 1809 1820 Overført til Maine
Washington County 1789 1820 Overført til Maine
York County 1652* 1820 Overført til Maine. I to perioder, henholdsvis fra 1664 til 1668 og 1680 til 1691, var York County avskaffet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Beatty, Michael (2001). McFarland Press, red. County Name Origins of the United States. ISBN 0786410256. 
  2. ^ Del III, tittel I, kapittel 213, §7, Massachusetts General Laws. Besøkt 8. juni 2010 kl. 18:24
  3. ^ a b c d e f Brown, Richard og Tager, Jack (2000). University of Massachusetts Press, red. Massachusetts: A Concise History (engelsk). ISBN 1558492496.  [referanse hentet fra en:w]
  4. ^ Massmoments - 1820 (Besøkt 8. juni 2010 kl. 18:11)
  5. ^ Infoplease.com - History of Maine (Besøkt 8. juni 2010 kl. 18:17)
  6. ^ a b http://www.sec.state.ma.us/cis/cisctlist/ctlistcounin.htm
  7. ^ http://www.naco.org/Template.cfm?Section=Find_a_County&Template=/cffiles/counties/state.cfm&statecode=ma
  8. ^ Se også en:Consolidated city–county som, riktignok uten kilder, forklarer «City-county government»
  9. ^ FIPS. «County FIPS Code Listing for the State of Massachusetts» (engelsk). Epa.gov. Besøkt 7. juni 2010 kl. 23:05. 
  10. ^ a b c d «Massachusetts, på National Association of Counties (naco.org)» (engelsk). Naco.org. Besøkt 7. juni 2010 kl. 22:03. 
  11. ^ a b c d e f g h i William Francis Galvin. «Historiske data relatert til inkorporeringen av avskaffelsen av fylker (counties) som var en del av Commonwealth of Massachusetts» (engelsk). Citizen Information Service. Besøkt 7. juni 2010 kl. 22:17. 
  12. ^ Tallene er fra år 2000. Endringer kan ha skjedd!
  13. ^ Tok effekt 30. juni 1761. Se sec.state.ma.us (Besøkt 8. juni 2010 kl. 00:20)
  14. ^ Tok effekt 2. desember 1811. Se sec.state.ma.us (Besøkt 8. juni 2010 kl. 01:00)
  15. ^ Tok effekt 1. august 1812. Se sec.state.ma.us (Besøkt 8. juni 2010 kl. 01:09)
  16. ^ John C. Huden (1962). Indian Place Names of New England. ; hentet fra William Bright (2004). Native American Place Names in the United States. Norman: University of Oklahoma Press. s. 312. 
  17. ^ Tok effekt 20. juni 1793. Se sec.state.ma.us (Besøkt 8. juni 2010 kl. 17:01)
  18. ^ Tok effekt 10. juli 1731. Se sec.state.ma.us (Besøkt 8. juni 2010 kl. 17:25)

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]