Liste over fylker i Delaware

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Counties i Delaware

Delawares fylker.
Den amerikanske delstaten Delaware består av tre fylker, Kent, New Castle og Sussex County. Staten har dermed færrest counties av alle delstater. Flest har Texas med 254 fylker.[1] Countiene har oppstått fra den tidligere inndelingen i rettsdistrikt og har begrenset lovgivende makt. Hovedsakelig tar de seg av sonering og (by)planleggingsoppgaver.

Politikk og styresett[rediger | rediger kilde]

Hvert enkelt county velger sitt eget lovgivende organ, i New Castle og Sussex kalles disse County Council mens det i Kent County heter Levy Court. Countiene kan kreve inn skatt og låne penger. De har dessuten kontrollen over søppeltømming, tilførsel av drikkevann, kloakk, (by)planlegging og lovgiving med hensyn til bygging (building codes).[2]

Delaware har sentralisert de fleste funksjonene som andre stater har lagt på county-nivå, som for eksempel politi og domstoler. Dette fører til at makten er sentralisert i statens regjering. Opprinnelig var de ulike countiene inndelt i herreder, som ble brukt som stemme- og skatte-distrikt frem til 1960-årene. Etter dette mistet herredene sin administrative rolle. De brukes nå bare i eiendomsmegleres beskrivelser.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter engelskmennenes erobring i 1664 ble alle landområdene på vestsiden av Delawareelven og Delawarebukten lagt under styret i kolonien New York med sete i New Castle. Etter hollendernes gjenerobring av kolonien i 1673, ble flere rettsdistrikter opprettet rundt Upland og Whorekill.[4] Sistnevnte var også kjent som Hoornkill, og er i dag byen Lewes.[5] Retten i New Castle tok seg av den sentrale delen av kolonien. Dette ble til New Castle County, og administrasjonssenteret forble i New Castle frem til 1881 da Wilmington overtok. I 1680 ble Whorekill District delt i Deale County og St. Jones County.[6] Etter denne delingen ble Lewes Deales administrasjonsby, Deales skiftet senere navn til Sussex County.[6] Upland District hadde blitt oppkalt etter det svenske nybyggerområdet Upland. I 1682 skiftet dette navn til Chester County og i dag ligger countiet i staten Pennsylvania.

Mason-Dixon-linjen

Lord Baltimore, Marylands eier, krevet retten til hele dagens Delaware, og statens nordlige og østlige deler ble til Durham County, Maryland. Dette countiet fantes kun på papir. De sørlige og vestlige delene av dagens Sussex County falt under flere ulike counties i Maryland, og ble ikke sett som deler av Delaware før Mason-Dixon lijen ble trukket i 1767[7] I 1791 ble grensene til Sussex County utvidet mot sør og vest, og administrasjonssetet flyttet til Georgetown.[6] St. Jones, som skiftet navn til Kent County i 1681[6], har sitt administrasjonssete i Dover.[6]

De gamle distriktenes grenser var ikke klart definert, og det finnes noen tegn på at Upland District før 1682 var sentrum for den svenske og finske befolkningen i den sentrale delen av Delaware Valley og New Castle var sentrum for hollenderne og den lille engelske befolkningsgruppen.

Statistisk informasjon om countiene[rediger | rediger kilde]

USAs administrasjon har gitt alle amerikanske fylker en unik Federal Information Processing Standard (FIPS) kode. Koden for hvert enkelt county er lenken til folketellingsdata for countiet.

County FIPS Code[8] Administrasjons-senter[6] Opprettet[6] Historie[6][9] Etymologi[10] Befolkning
(2000) [11]
Areal[11] Kart
 
Kent 001[12] Dover 1680 Opprettet fra Whorekill District.
Tidligere kjent som St. Jones County.
Grevskapet Kent, Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland 126.697 2 072 km² Map of Delaware highlighting Kent County.svg
New Castle County 003[13] Wilmington 1664 Uendret, som opprinnelig. New Castle 500.265 1,278 km² Map of Delaware highlighting New Castle County.svg
Sussex 005[14] Georgetown 1664 Opprettet fra Whorekill District.
Tidligere kjent som Deale County.
Grevskapet Sussex, Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland 156.638 3,097 km² Map of Delaware highlighting Sussex County.svg

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hvor mange counties består din stat av?». Click and Learn. Besøkt 24. april 2007. 
  2. ^ «Kapittel Title 9 Counties». Online Delaware Code. 
  3. ^ Delawares herreder: 1700 – 1800, Delaware Department of State:Division of Historical and Cultural Affairs sitt nettsted
  4. ^ The Historical Society of Delaware (1997). «Counties i Delaware». Besøkt 1. juni 2006. 
  5. ^ Hazel D. Brittingham (1997). «Navnet Whorekill». Besøkt 24. april 2007. 
  6. ^ a b c d e f g h Delaware Genealogical Society (1997). «Counties og herreder i Delaware». Besøkt 1. juni 2006. 
  7. ^ John Mackenzie. «En kort historikk rundt Mason-Dixon-linjen». Besøkt 24. april 2007. 
  8. ^ «FIPS 6-4 Lookup». US Census Bureau. 1. mars 2005. Besøkt 24. april 2007. 
  9. ^ The Historical Society of Delaware (1997). «Delaware Counties». Besøkt 1. juni 2006. 
  10. ^ «Counties». Delaware History Online. Besøkt 26. april 2007. 
  11. ^ a b «Delaware QuickFacts fra US Census Bureau». State & County QuickFacts. Besøkt 18. april 2007. 
  12. ^ Quickfacts.census.gov om Kent County
  13. ^ Quickfacts.census.gov om New Castle County
  14. ^ Quickfacts.census.gov om SussexCounty

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]