Liste over Polens herskere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Se også: Liste over Polens dronninger

Frem til 1795 ble Polen, eller i det minste landets kjerne, styrt på forskjellige tider enten av książę (hertug; prins – ca. 960-1025, 10321076, 10791295, 12961300 og 13061320) eller król (konge – 10251031, 10761079, 12951296, 13001306 og 13201795). De viktigste dynastiene var det piastiske og det jagellonske dynasti. Monarkene var ofte også herskere over nabolandene, eller de var hertuger rekruttert fra utenlandske dynastier. Den polske uavhengigheten endte med landets tredje deling (1798) og ble gjenopprettet i 1918 i form av en republikk.

Liste[rediger | rediger kilde]

Regjeringstid Navn Polsk navn Tittel Bemerkninger

Det piastiske dynasti[rediger | rediger kilde]

9. århundre Siemowit Siemowit Hertug av polanerne historisk omstridt
9. århundre-10. århundre Lestek Lestek Hertug av polanerne historisk omstridt
10. århundre Siemomysł Siemomysł Hertug av polanerne historisk omstridt
960?-992 Mieszko I Mieszko I Hertug av Polen
992-1025 Bolesław I den modige Bolesław I Chroby Hertug og konge av Polen (kronet 1025)
10251031 Mieszko II Lambert Mieszko II Lambert Konge og hertug av Polen første regjeringstid
10311032 Bezprym Bezprym Hertug av Polen
10321034 Mieszko II Lambert Mieszko II Lambert Konge og hertug av Polen andre regjeringstid
10391058 Kasimir I Fornyeren Kazimierz I Odnowiciel Hertug av Polen
10581079 Bolesław II den freidige Bolesław II Śmiały Hertug og konge av Polen (kronet 1076)
10791102 Vladislav I Herman Władysław I Herman Hertug av Polen
11021107 Zbigniew Zbigniew Hertug av Polen
11021138 Bolesław III den skjevmunnede Bolesław III Krzywousty Hertug av Polen med Bolesław IIIs arvefølgeregler ble senioratet innført i 1138 – den eldste arvingen (seniorhertugen) fikk kongetittelen og Lille-Polen med Kraków, mens resten av landet ble delt mellom de øvrige arvingene
11381146 Vladislav II den landflyktige Władysław II Wygnaniec Seniorhertug
11461173 Bolesław IV den krøllete Bolesław IV Kędzierzawy Seniorhertug
11731177 Mieszko III den gamle Mieszko III Stary Seniorhertug første regjeringstid
11771194 Kasimir II den rettferdige Kazimierz II Sprawiedliwy Seniorhertug
11941202 Leszek I den hvite Leszek I Biały Seniorhertug første regjeringstid
12021206 Vladislav III Tynnlegg Władysław III Laskonogi Seniorhertug første regjeringstid
12061210 Leszek I den hvite Leszek I Biały Seniorhertug andre regjeringstid
12101211 Mieszko IV Mieszko IV Plątonogi Seniorhertug
12111227 Leszek I den hvite Leszek I Biały Seniorhertug tredje regjeringstid
12271229 Vladislav III Tynnlegg Władysław III Laskonogi Seniorhertug andre regjeringstid
12291232 Konrad av Masovia Konrad Mazowiecki Seniorhertug første regjeringstid
12321238 Henrik I den skjeggete Henryk I Brodaty Seniorhertug
12381241 Henrik II den fromme Henryk II Pobożny Seniorhertug
12411243 Konrad av Masovia Konrad Mazowiecki Seniorhertug andre regjeringstid
12431279 Bolesław V den skye Bolesław V Wstydliwy Seniorhertug
12791288 Leszek II den sorte Leszek II Czarny Seniorhertug
12881290 Henrik IV Probus Henryk IV Probus Seniorhertug
12901296 Przemysł II Przemysł II Seniorhertug og konge av Polen (kronet 1295) med Przemysławs kroning ble senioratet opphevet

Det přemyslidiske dynasti[rediger | rediger kilde]

12911305 Václav II av Böhmen Wacław II Czeski Konge av Polen
13051306 Václav III av Böhmen Wacław III Czeski Konge av Polen titulærkonge, aldri kronet

Det piastiske dynasti[rediger | rediger kilde]

13061333 Vladislav I den korte Władysław I Łokietek Hertug av Kraków og konge av Polen (kronet 1320)
13331370 Kasimir III den store Kazimierz III Wielki Konge av Polen

Huset Angevin[rediger | rediger kilde]

13701382 Ludvig av Ungarn Ludwik Węgierski Konge av Polen
13841399 Hedvig Jadwiga Andegaweńska kronet til konge av Polen (1386) regjerte sammen med sin ektemann Vladislav II Jagello

Det jagellonske dynasti[rediger | rediger kilde]

13861434 Vladislav II Jagello Władysław II Jagiełło Konge av Polen og storhertug av Litauen regjerte sammen med sin kone Hedvig frem til 1399
14341444 Vladislav III av Warna Władysław III Warneńczyk Konge av Polen og storhertug av Litauen
14471492 Kasimir IV Jagelloneren Kazimierz IV Jagiellończyk Konge av Polen og storhertug av Litauen
14921501 Jan I Olbracht Jan I Olbracht Konge av Polen
15011506 Aleksander Jagelloneren Aleksander Jagiellończyk Storhertug av Litauen og konge av Polen
15061548 Sigismund I den gamle Zygmunt I Stary Konge av Polen og storhertug av Litauen
15481572 Sigismund II August Zygmunt II August Konge av Polen og storhertug av Litauen

Huset Valois[rediger | rediger kilde]

15731574 Henrik III Valois Henryk Walezy Konge av Polen og storhertug av Litauen

Det jagellonske dynasti[rediger | rediger kilde]

15751586 Anna Jagellonerinnen Anna Jagiellonka Dronning av Polen og storhertuginne av Litauen fra 1576 regjerte hun sammen med sin ektemann, Stefan Báthory

Huset Báthory[rediger | rediger kilde]

15761586 Stefan Báthory Stefan Batory Konge av Polen og storhertug av Litauen regjerte sammen med sin kone Anna Jagellonerinnen

Huset Vasa[rediger | rediger kilde]

15871632 Sigismund III Vasa Zygmunt III Waza Konge av Polen og storhertug av Litauen
16321648 Vladislav IV Vasa Władysław IV Waza Konge av Polen og storhertug av Litauen
16481668 Jan II Kasimir Vasa Jan II Kazimierz Waza Konge av Polen og storhertug av Litauen abdiserte

Huset Wiśniowiecki[rediger | rediger kilde]

16691673 Michał Korybut Wiśniowiecki Michał Korybut Wiśniowiecki Konge av Polen og storhertug av Litauen

Huset Sobieski[rediger | rediger kilde]

16741696 Jan III Sobieski Jan III Sobieski Konge av Polen og storhertug av Litauen

Huset Wettin[rediger | rediger kilde]

16971706 August II den sterke August II Mocny Konge av Polen og storhertug av Litauen første regjeringstid; abdiserte

Huset Leszczyński[rediger | rediger kilde]

17041709 Stanisław I Leszczyński Stanisław I Leszczyński Konge av Polen og storhertug av Litauen første regjeringstid; emigrerte

Huset Wettin[rediger | rediger kilde]

17091733 August II den sterke August II Mocny Konge av Polen og storhertug av Litauen andre regjeringstid

Huset Leszczyński[rediger | rediger kilde]

17331736 Stanisław I Leszczyński Stanisław I Leszczyński Konge av Polen og storhertug av Litauen andre regjeringstid; abdiserte

Huset Wettin[rediger | rediger kilde]

17341763 August III Sakseren August III Sas Konge av Polen og storhertug av Litauen

Huset Poniatowski[rediger | rediger kilde]

17641795 Stanisław August Poniatowski Stanisław August Poniatowski Konge av Polen og storhertug av Litauen abdiserte