Li Peng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Li Peng ved World Economic Forums møte i Davos, 1992

Li Peng (kinesisk: 李鹏, pinyin: Lĭ Péng; født 20. oktober 1928 i Chengdu i Sichuan i Kina) er en kinesisk kommunistleder og politiker. Li var før han gikk i pensjon blant annet formann for den stående komite for den nasjonale folkekongress, og Kinas statsminister (formann for statsrådet) mellom 1987 og 1998.

Li Peng, som har en bakgrunn som teknolog, har framfor alt blitt knyttet til massakren på Den himmelske freds plass i 1989, der han som statsminister drev gjennom en fast linje for å gjenopprette sosial orden, noe som i kombinasjon med hans lite karismatiske personlighet gjorde ham til en av de minst likte av kinesiske ledere i Kina.

Li er også kjent for å være adoptivsønn til den tidigere statsministeren Zhou Enlai (etter at hans far Li Shuoxun ble skutt av Guomindang da Li Peng var tre år), og for å være en av de aller mest drivende krefter bak vannkraftdammen de tre kløfters demning i Hubei. Sammen med sin hustru Zhu Lin fikk Li Peng tre barn, to sønner og en datter (Li Xiaolin).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jen-Kai Liu: Chinas zweite Führungsgeneration. Biographien und Daten zu Leben und Werk von Li Peng, Qiao Shi, Tian Jiyun, Zhao Ziyang, Hu Qili, Hu Yaobang, Wang Zhaoguo. Institut für Asienkunde, 1989, ISBN 3-88910-069-4


Forgjenger:
 Zhao Ziyang 
Formann for Statsrådet
Etterfølger:
 Zhu Rongji