Leopold II av Belgia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Leopold II
Konge av Belgia
Leopold II av Belgia
Navn: Léopold Louis Philippe Marie Victor (fransk)
Leopold Lodewijk Filips Marie Victor (nederlandsk)
Regjeringstid: 10. desember 1865 - 17. desember 1909
Født: 9. april 1835, Brussel
Død: 17. desember 1909 (74 år), Brussel
Foreldre: Leopold I og Louise-Marie av Orleans
Ektefelle: Marie Henriette av Østerrike
Barn: Louise-Marie (1858-1924)
Léopold Ferdinand(1859-1869)
Stéphanie Clotilde(1864-1945)
Clémentine Albertine(1872-1955)

Leopold II av Belgia (født 9. april 1835 som nest eldste sønn av Leopold I av Belgia og Louise-Marie av Orléans, død 17. desember 1909) Han etterfulgte faren Leopold I som belgiernes konge i 1865. Leopold II tilhørte det tyske fyrstehuset Sachsen-Coburg-Gotha, som også var nært knyttet til den engelske tronen.

Den belgiske kolonien Fristaten Kongo ble etter Berlinkongressen 1884–85 (Kongokonferenz) kong Leopold IIs personlige bestittelse. Hans brutale styre i Kongo vakte internasjonal kritikk. Bildet viser barn og voksne som har fått hender kappet av som straff for ikke å ha samlet nok kautsjuk.

Leopold II er best kjent utenfor Belgia for å ha opprettet og eid Fristaten Kongo, der han tjente store penger på elfenben og gummi; de grusomme metodene som ble benyttet for å få tak i disse varene, kostet mellom 5-21 (mest sannsynlig omkring 10) millioner afrikanere livet – halve befolkningen i landet. Han igangsatte også masseavkutting av hender, føtter og så videre på slaver som ikke produserte nok av varene belgierne hadde pålagt dem å levere.[1]

Samtidig som kappløpet om Afrika forgikk var Leopold meget interessert i kolonier, som han betraktet som et middel til å øke sitt lands storhet. Etter flere mislykkede forsøk på kolonialisering både i Afrika og Asia etablerte han en privat selskap, kamuflert som et filantropisk og vitenskapelig selskap. Han ansatte oppdageren Henry Morton Stanley for å etablere en koloni i Kongoområdet. Stanley fikk lagt beslag på et større landområde (dagens Kongo) som det lyktes, etter mye diplomatisk manøvrering før og under Berlinkonferansen, å få anerkjent som Leopolds private eiendom under navnet Fristaten Kongo.

Rapporter om gjentatte overgrep mot lokalbefolkningen førte til en internasjonal protestbevegelse mot Fristaten Kongo, og i 1908 krevde den belgiske regjeringen at kongen avsto landområdet til Belgia. Staten ble etter dette kjent som Belgisk Kongo.

Kong Leopold og Norge[rediger | rediger kilde]

Kong Leopold II ble 13. juli 1897 utnevnt til storkors av St. Olavs Orden. Norge var et av hans favoritt-reisemål; han ferierte her fire ganger mellom 1896 og 1904. Han besøkte Christian Thams og skal ha gått på hjortejakt med ham. Thams fikk i oppdrag å tegne Kongostatens hovedkontor i Brussel, selv om han delegerte dette til arkitekt Finn Knudsen. Thams fikk også oppdraget med å tegne kongens villa i Oostende, som Leopold ønsket å omskape til et slags belgisk Brighton. Endelig stod Thams også for restaureringen av domkirken i Laeken, der den belgiske kongefamilien ligger begravd. Leopold var begeistret for dragestilen som var på mote i Norge, og penger tjent på grusomhetene i Kongo fant nå veien til Orkdal som betaling til tømrere, snekkere og treskjærere som arbeidet på kongens prosjekter.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ dagbladet.no: Kong Leopolds terrorvelde
  2. ^ Bjørn Godøy: Solskinn og død (s. 136-7), forlaget Spartacus, Oslo 2010, ISBN 978-82-430-0505-1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Leopold II of Belgium – bilder, video eller lyd


Forgjenger:
 Leopold I 
Konge av Belgia
Etterfølger:
 Albert I