Kvadraturen (Kristiansand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvadraturen
LandNorges flagg Norge
Statusbebyggelse
Grunnlagt1641/1642
Befolkning6 750 (2015)
Høyde o.h.7 meter
Nettsidewww.kvadraturen.no/
Kart
Kvadraturen
58°08′49″N 7°59′49″Ø

Et utvalg gateskilt fra forskjellige språkepoker

Kvadraturen er bebyggelsen i sentrum av Kristiansand som i hovedtrekk er anlagt etter byplanen som Hans Jacobsen Schiørts utformet på oppdrag av Kristian IV. Grunnleggelsesbrevet ble signert den 5. juli 1641, året etter ble den første reguleringsplan utarbeidet, og ble godkjent av kongen 6. mai 1642.

Området tilhørte gårdene Eg og Grim og var en sandslette dekket med furuskog. Det ble kalt Sanden eller Grimsmoen. Bosettingen var før byen ble grunnlagt konsentrert om laste- og losseplasser på Lund langs Otra eller Torridalselven og langs Topdalsfjorden, ved Odderøya og Flekkerøy havn (Møvik/Kroodden).

Byplanen skisserte et sentrum med 54 rektangulære kvartaler med fem langgater og åtte tverrgater. Alle gatene var like brede, 24 alen, mens kvartalene var 96 alen brede og 192 alen lange. Planen omfattet dermed et område som var 1 272 alen langt og 1 056 alen bredt og den skisserte kvadraturen dekket nesten hele sandflaten vest for Otras utløp.

Det var kvartalene langs Otra og Øster- og Vesterhavna som ble bebygd først og i 1666, da Kristiansand ble garnisonsby, hadde den 230 hus med ca. 1 500 beboere. Fremdeles var området midt på sandmoen dekket av furuskog. Den ble hugd i 1685, men på begynnelsen av 1800-tallet var det ennå store, ubebygde løkker midt i Kvadratuen.

I dag er Kvadraturen en del av bydelen Kvadraturen/Eg som har (per 1. januar 2015) 5 750 innbyggere.

Kvadraturens historie er grundig dokumentert av Karl Leewy.

Gatenavn i Kvadraturen fra 1735 til i dag[rediger | rediger kilde]

1735 1801 2014
Østre Strandgate Østre Strandgate Østre Strandgate
Kongens gate Kongens gate Kongens gate
Sandgaten Dronningens gate Dronningens gate
Stengaten Stengaten Tollbodgaten
Vestre Kirkegate Sandgaten Rådhusgaten
Gyldenløves gate Gyldenløves gate Gyldenløves gate
Skippergaten Skippergaten Skippergaten
Konsumsjonsgaten Konsumsjonsgaten Henrik Wergelandsgate
Fjellgaten Fjellgaten Kristian IVs gate
Hospitalsgaten Hospitalsgaten Tordenskioldsgate
Vestre Strandgate Vestre Strandgate Vestre Strandgate
Dronningens gate Markens gate Markens gate
Store Kirkegate Kirkegaten Kirkegaten
Nordre gate Festningsgaten Festningsgaten
Kongens tverrgate Dronningens tverrgate Holbergs gate
Kronprinsens gate Kronprinsens gate Kronprinsens gate
Elvegaten Elvegaten Elvegaten
Bystranda med Tangen

Steder[rediger | rediger kilde]

Baneheia er et stort skogsområde nord for Kvadraturen som brukes som turområde og ligger imellom Grim og Eg.

Bystranda er en strand som ligger med Tangen. Aquarama er en innendørs badeland og ligger mellom Bystranda og Scandic Hotel Bystranda. Palmesus er en strandfestival som holdes hvert år på Bystranda.

Odderøya er en øy hvor blant annet Kilden teater- og konserthus og den sørlige delen av Fiskebrygga ligger. Odderøya har en lang militær historie. Her lå Odderøya fort. Odderøya brukes nå som rekreasjonsområde. Der finnes mange kulturminner, tidligere festningsverk, skog, strender og flere områder som brukes som utendørs konsertlokaliteter. Flere kunstnere har tilhold på Odderøya.

Christiansholm festning ligger ved Strandpromenaden. Festningen ble bygd i 1641 da byen ble grunnlagt og sto ferdig i 1672.

Otterdalsparken ("Nupenparken"), Norges nest største fonteneanlegg ligger ikke langt fra Christiansholm festning.

Markens gate

Tabellen viser delbydelene i Kvadraturen og nabolagene og befolkningen i delbydelene.[1]

Delbydel Nabolag Befolkning
Kvadraturen Baneheia, Byskogen, Fiskebrygga, Gartnerløkka, Gravane, Gyldengården, Markens, Nybyen, Odderøya, Posebyen, Strandpromendaden, Tangen, Øvre fergested, Øvre torv 5 200
Eg Eg, Eik 550

Shopping[rediger | rediger kilde]

Markens gate er hovedgågaten i Kristiansand. Gaten ligger med torvet og rådhusplassen i Kristiansand ved Domkirken. Øvre Markens er nord for Henrik Wergelandsgate hvor veien krysset, midtre Markens blir ikke krysset av noen traffikerte veier før Tollbodgata, sør for Tollbodgata fortsetter Markens som Nedre Markens. Det er døgnåpne butikker ved Tollbodgata.

Sandens senter og Torvkvartalet ligger ved Nedre Markens og Slottet Shopping senter ligger i enden av Øvre Markens. Lillemarkens er en innendørs gågate.[2]

Kvadraturen skolesenter

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Kvadraturen skolesenter er den største videregående skolen på Sørlandet og har over 1500 elever. Skolen ligger i Tollbodgata og er den eneste skolen i Kristiansand med elektrolinje. Skolen ble bygd i 1875 og startet som søndagsskole.

Tangen videregående skole ligger på Tangen og har over 1000 elever. I 2009 ble skolen flyttet og oppgradert. Det er den eneste offentlige videregående i Kristiansand med media- og kommunikasjonslinje.

Noroff videregående skole er en privat media- og kommunikasjonsskole som ligger i Elvegata. Den ligger mellom Kvadraturen skolesenter og Tangen videregående skole.[3]

Tordenskjoldsgate skole er den eneste barneskolen i Kvadraturen. Skolen har over 27 forskjellige nasjonaliteter. De nærmeste ungdomsskolene ligger på Grim og Lund.[4]

Transport[rediger | rediger kilde]

En bybuss mot Slettheia ved Vestre Strandgate

E18 starter og slutter i Kvadraturen med Vesterveibroen og den nye høybroen. E18 går etter broen inn i Baneheitunnelen og ut over Otraelven med Oddernesbrua til bydelen Lund. Det er en firefelts motorvei og hovedveien til østsiden av Kristiansand og Oslo.

E39 starter i havnen der ferjene fra Danmark legger til, og går videre fra hvor E18 slutter/starter, fortsetter så gjennom Kolsdalen, og inn i tunnel med avkjørsel, mens motorveien fortsetter som fylkesvei 456 til Vågsbygd. Fra avkjørselen under Hannevikåsen, fortsetter E39 mot nabokommunene Songdalen og Søgne og videre til Stavanger.

Riksvei 9 starter i rundkjøringen under Vesterbroen ved Vestre Strandgate og Fylkesvei 471 og går mot og igjennom bydelen Grim.

Fylkesvei 471 er en fylkesvei som går igjennom Kvadraturen med Vestre Strandgate og Dronningens gate til Lundsbroa.[5]

Kristiansand havn har daglige ferjeforbindelser til Hirtshals, Danmark.[6]

Kristiansand stasjon ligger i Kvadraturen, den er den eneste stasjonen i Kristiansand kommune som er i bruk idag. Stasjonen har daglig flere togforbindelser til Oslo S og Stavanger stasjon.[7]

Kristiansand rutebilstasjon er hovedbussterminalen i Kristiansand og har daglige busser til Oslo, Stavanger, Arendal, Mandal, Evje og en rekke andre Sørlandsbyer. Noen av bybussene går innom rutebilstasjonen.

Bybusser i Kristiansand er operert av Nettbuss Sør og Agder Kollektivtrafikk. Bybussene stopper på byterminalene i gatene Henrik Wergelandsgate og Tollbodgata. Bussene stopper også flere steder i Kvadraturen før de fortsetter til sin destinasjon. Linje 12 går til Eg og sykehuset i Kristiansand, den kommer fra Kjos Haveby i Vågsbygd.[8]

NRK Sørlandet

Industri og media[rediger | rediger kilde]

Steder som NRK Sørlandet, Sparebank 1 SR-Bank, Sparebanken Sør, Sørlandet Sykehus, Agder politidistrikt,  Agder og Telemark bispedømme og flere steder har hovedkvarter i Kvadraturen for Sørlandet.

Religion[rediger | rediger kilde]

Kristiansand Domkirke er hovedkirken for Agder og Telemark bispedømme. Domkirken er den største kirken i Kristiansand og Sørlandet. Den ble bygd i 1885 og har plass til 1500 mennesker.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kristiansand kommune - Start». kristiansand.kommune.no. Besøkt 15. oktober 2015. 
  2. ^ «Kvadraturen». kvadraturen.no. Besøkt 15. oktober 2015. 
  3. ^ «Vest-Agder fylkeskommune». vaf.no. Besøkt 15. oktober 2015. 
  4. ^ «Minskole.no». minskole.no. Besøkt 15. oktober 2015. 
  5. ^ «Informasjon om veg og trafikk | Statens vegvesen». vegvesen.no. Besøkt 15. oktober 2015. 
  6. ^ «Color Line - Reiser til Danmark, Sverige og Tyskland». colorline.no. Besøkt 15. oktober 2015. 
  7. ^ «NSB - Kjøp togbillett - nsb.no». nsb.no. Arkivert fra originalen 9. februar 2013. Besøkt 15. oktober 2015. 
  8. ^ «Hjem / Agder Kollektivtrafikk». akt.no. Besøkt 15. oktober 2015. 
  9. ^ «Startside kirken.no». Den norske kirke, Kirkerådet. Besøkt 15. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]