Kristiansand rutebilstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kristiansand rutebilstasjon
Inngang til Kristiansand rutebilstasjon, nytt terminalbygg.
LandNorge
StedKristiansand
Ferdigstilt 1965
Kart
Kart
Kristiansand rutebilstasjon
58°08′42″N 7°59′23″Ø

Kristiansand rutebilstasjon er en busstasjon i Kristiansand. Bygningen ble reist i tidsperioden rundt 1960-65 da Vestre Strandgate i Kristiansand ble utvidet til firefeltsvei. Den ble revet i 2019 og erstattet med et nybygg. Rutebilstasjonen ligger i umiddelbar nærhet til Kristiansand jernbanestasjon og ferjeterminalen for bilferjene til Hirtshals.

Rutebilstasjonens historie[rediger | rediger kilde]

Kristiansand rutebilstasjons tidligere terminalbygg

Alle gamle bygninger langs gateløpets side mot Vestre havn ble revet eller flyttet og gaten utvidet. Tidligere skjedde både persontrafikk og godstrafikk fra forskjellige steder i byen. Det ble også bygget en ny terminal for lokal godstrafikk i Jørgen Moesgate ved Christianssands Bryggeri. Denne gikk under navnet Godsterminalen på Grim og erstattet den foreldede terminalen i Banehaven.

Da bygningen og trafikkområdet rundt var klar, ble området tatt i bruk som trafikkstasjon for nesten alle personbussrutene til og fra byen. Et antall rutebilselskaper som trafikkerte hver sine områder i byens omegn og Agder brukte stasjonen som endeholdeplass. Bare de lokale rutene innenfor bygrensene, Bybussen og Vågsbygdruta, hadde endeholdeplass i byen ved torvet. Flybussen til Kristiansand lufthavn på Kjevik hadde holdeplass nederst i Rådhusgata ved havna.

Rutebilselskaper[rediger | rediger kilde]

I en lang periode skjedde trafikken med ordinære bybusser, rutebusser og godsruter som hadde holdeplass de tre stedene, rutebilstasjonen, Godsterminalen på Grim og torvområdet. Bybussen hadde bussterminal på Nedre Torv, og Vågsbygdruta i Kirkegata ved Wergelandsparken.

Disse busselskapene trafikkerte rutebilstasjonen:

Hvert selskap brukte busser med sine spesielle farger, og alle, bortsett fra Erkleivruta, hadde flere områder de trafikkerte med egne busser. I rutebilstasjonens bygg var det venterom, kiosk og kafeteria i tillegg til andre vanlige fasiliteter.

Området drives av Rutebilstasjonen AS. Rutebilstasjonen ligger i gangavstand til Kristiansand jernbanestasjon, Color Lines ferjeterminal og nærmeste drosjeholdeplass. Gåavstanden til byens handlegate, Markens gate, er også kort. Stasjonen er byens knutepunkt for kollektivtrafikk.

Bussen Trafikkselskap ble stiftet i 1985 og trafikkerte frem til 2010 hele lokalområdet i Kristiansand med bybusser. Kontrakten gikk i 2010 over til Nettbuss. Også rutetrafikken i distriktet ellers betjenes av et mindre antall selskaper enn tidligere.

Busser[rediger | rediger kilde]

De fleste bussene som var i trafikk i Kristiansand i den første tidsperioden etter at rutebilstasjonen var ny var bygget ved Brødrene Repstads Karosserifabrikk (BRK) i Søgne, ved T. Knudsen Karosserifabrikk (TK) i Kristiansand eller ved Vestfold Bil & Karosseri (VBK) i Larvik.

Rutebilstasjonen i dag[rediger | rediger kilde]

Det tidligere bygningen ved rutebilstasjonen ble revet og erstattet av et lavere bygg som åpnet 5. juli 2019.[1] Bygget inneholder venterom, ekspedisjon, kiosk, toaletter og fasiliteter for bussjåfører. Det er bussterminal for både langdistansebusser og lokal busstrafikk. Agder Kollektivtrafikk er ansvarlig for rutebussene innen Agder. I 2019 ble en del av den gamle tomta omgjort til et lite parkanlegg.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ny rutebilstasjon». NRK Sørlandet. 5. juli 2019. Besøkt 4. juni 2022. 
  2. ^ «Åpner ny rutebilstasjon». Kristiansand kommune. Arkivert fra originalen 25. juli 2019. Besøkt 25.07.2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]