Kraft gjennom glede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Plakat for en varieté-forestilling arrangert av KdF 1941.
Prora var et enormt ferieanlegg og badehotell som ble bygd 1936-1939 på øya Rügen i Østersjøen som en del av Kraft durch Freude-programmet. Bygningene ble ikke ferdigstilt og er i dag tomme ruiner.

Kraft gjennom glede, på tysk Kraft durch Freude, forkortet KdF, var en statskontrollert fritidsorganisasjon i det tredje rike 19331945. KdF var en del av Tysk Arbeidsfront Deutsche Arbeitsfront (DAF), den tyske arbeiderforeningen.

Aktiviteter og virksomhet[rediger | rediger kilde]

Fra 1933 tilbød KdF rimelige fritidsaktiviteter som konserter, ekskursjoner og feriereiser. Store skip, slik som Wilhelm Gustloff, ble bygget nettopp for slik KdF-cruisereiser.

KdF begynte også produksjonen av en bil folk flest hadde råd til: der KdF-Wagen, senere omdøpt til Volkswagenfolkevogna. En ny by ble reist for produksjonen og boliger til arbeiderne, KdF-Stadt som nå heter Wolfsburg. KdF opprettet en særskilt spareordning som gjorde det mulig for vanlige arbeidere å få del i den luksusen en bil da var. Imidlertid ble lite av dette gjennomført på grunn av starten på andre verdenskrig, og både fabrikken og resten av KdF ble fokusert på å støtte opp under krigsinnsatsen.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Sol i arbeid, Nasjonal Samlings velferds- og fritidsorganisasjon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har multimedieinnhold relatert til