Klokkefrosk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Klokkefrosk
Klokkefrosk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Bombina bombina
Norsk(e) navn: klokkefrosk
Hører til: Bombina
Habitat: amfibisk
Utbredelse: Europa

Klokkefrosk (Bombina bombina) er en liten paddelignende frosk med vortete hud. I størrelsen måler den ca. 56 mm. Oversiden er vanligvis gråbrun eller mørkebrun. Fargen på undersiden er karakteristisk, med gule, oransje eller røde flekker på svart eller blåsvart bakgrunn. Også på undersiden er det mange små hvite flekker. Klokkefrosken tilhører skivetungede frosker, som kommer av at tungen er skiveformet, selv om den egentlig er helt skiveformet, den er formet omtrent som en kjegle. Klokkefrosken utskiller en gift gjennom huden dersom man tar på den, og hvis man deretter gnir seg i øynene eller berører slimhinner, svir det kraftig og lenge. Derfor skal man være veldig forsiktig og vaske hendene grundig etter man har berørt en klokkefrosk.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Klokkefrosken er utbredt i store deler av Øst-Europa inkludert Latvia, Litauen, Polen, Tyskland, og er innført i Danmark og Sverige.

Lyd[rediger | rediger kilde]

Kvekkingen kan høres på 200 til 3000 m. Lyden er en boblende, melodisk tone. Den kan minne om en gjøk eller lyden som når man puster i en tom flaske.