Kellys helter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kellys helter
orig. Kelly's Heroes
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Sjanger Action - Krigsfilm
Regissør Brian G. Hutton
Manus Troy Kennedy-Martin
Produsent Sidney Beckerman
Gabriel Katzka
Medvirkende Clint Eastwood
Telly Savalas
Carroll O'Connor
Donald Sutherland
Don Rickles
Musikk Lalo Schifrin
Sjeffotograf Gabriel Figueroa
Klipp John Jympson
Filmselskap Metro-Goldwyn-Mayer
Utgitt USA 23. juni 1970
Norge 1971 (Oslo)
Norge 1983
Lengde 144 min
Aldersgrense 16 år Norge

Kellys helter (originaltittel: Kelly's Heroes) er en amerikansk action-krigsfilm fra 1970 med Clint Eastwood, Donald Sutherland, Telly Savalas, Don Rickles, og Carroll O'Connor i hovedrollene. Regi er ved Brian G. Hutton.

Handling[rediger | rediger kilde]

Vi befinner oss i Frankrike i 1944. Noen amerikanske soldater ledet av den degraderte offiseren Kelly (Eastwood) tar en tysk oberst til fange og får via denne høre om 14 000 gullbarrer som er gjemt i en bank noen mil bak tyske linjer. Fast bestemt på å slå kloa i gullet, begynner «Kellys helter» en hasardiøs fremrykking, noe som bringer dem i kamp med tyske stridsvogner, samt vekker begeistring hos en amerikansk general som tror fremrykkingen skjer ut i fra idealistiske grunner.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble en stor kommersiell suksess både i USA og i andre land. Den spilte inn over 13 millioner kroner på svenske kinoer alene [1].

Filmer har klare preg som vitner som at nådtidige (1970) elementer og kulturtrekk også er trukket inn. Blant annet så er en av tankførerne (Sutherland) veldig inspirert av hippiebevegelsen (noe dekoren på hans panservogn også bærer preg av). Selv om Kellys helter ikke er en komedie har den flere komiske og satiriske trekk.

Actionfilmen Tre konger fra 1999, har tydelig hentet inspirasjon fra denne filmen og regnes av mange som en nyinnspilling av Kellys helter. Handlingen i denne filmen er lagt til Irak like etter den første Golfkrigen i 1991. Hovedrollen spilles av George Clooney.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Ekstern lenke[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]