Kampsport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taekwondoutøvaren Maria Nelly Chacin.
Umar Khan, pakistansk stuntmann og kampsportkoreograf, utfører et flyvespark.

Kampsport (eng. Martial art) er en fellesbetegnelse på idretter som trener for kamp, ofte (men ikke alltid) uten bruk av moderne våpen. Man kan studere kampsport for selvforsvar, selvutvikling, mental trening, eller fysisk trening.

Kampaktiviteter[rediger | rediger kilde]

De fleste regner orientalske kampaktiviteter som karate, taekwon-do og judo som kampsporter, men begrepet gjelder for mange flere idretter hvor to motstandere kjemper mot hverandre under bestemte regler. For eksempel boksing, fekting og lignende idretter.

I fagterminologien fra Østen benyttes, blant andre, følgende kollektive begreper;

Kategorisering av kampsport[rediger | rediger kilde]

Da kampsporter, kampkunster eller stilarter (heretter kampsport) innebærer så svært mange vidt forskjellige idretter, finnes det flere måter å kategorisere kampsporter på, etter hvilken type de er. Merk at ikke alle kampsporter passer inn i alle typer kategoriseringer, mens andre kampsporter kan passe inn i flere kategorier.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

En vanlig måte å dele inn kampsport på, er hvor de har sitt opphav fra. Begrepene Budo, bujutsu og bugei er brukt om kampsporter som stammer fra Okinawa eller fra Japan. F.eks. Karate, Kendo og Ju Jutsu. Wushu og Kung Fu er brukt som kampsporter som stammer fra Kina. F.eks. Hung Kuen, Nan Quan og Taiji Quan. Mudo er et mindre brukt begrep, men er en felles betegnelse på koreanske kampsporter. Feks. Taekwon-Do, Hapkido og Hanmudo. FMA står for filippinske stilarter, som ofte kjennetegnes ved bruk av såkalte escrima sticks, pinner. Eksempler er Doce Pares og Kali. Amerikanske stilarter innebærer Kickboxing og MMA. Egentlig kan man finne kampsporter fra gammelt av i alle land som noen gang har hatt bruk for å forsvare seg.

Tradisjonell vs moderne[rediger | rediger kilde]

Tradisjonell kampkunst (TMA) kan være et noe misvisende begrep, da tradisjonelle kampkunster ikke nødvendigvis er eldre enn moderne. Med tradisjonelle kampkunster tenker man likevel ofte på eldre stilarter med en streng etikett rundt det hele. Etiketten innebærer blant annet prosedyrer før og etter treningsøkt, hvordan man oppfører seg i treningshallen, hvordan man oppfører seg mot instruktør (slik som bukking), og har ofte en overliggende filosofisk mening. Mye av den bakliggende filosofien kan være inspirert fra skikker, tradisjoner og religioner i kampkunstens opphavsland. De fleste østlige kampkunster regnes som tradisjonelle. Moderne stilarter er mye mer "rett på sak", mer fokus på selve kampbiten, på idretten og sporten, og mindre på personlighetsutvikling. Disse stilartene innebærer bl.a. Kickboxing, MMA og RBSD. Sistnevnte, RBSD er ikke en egen kampsport, men en fellesbetegnelse for moderne effektive selvforsvarsløsninger. RBSD står for Reality Based Self Defense, og eksempler er krav-maga, defendo og «Keysi Fighting Method».

Våpen[rediger | rediger kilde]

En kan dele kampsporter inn i hvilke og hvor mye våpen som brukes. I Taekwon-Do og Karate brukes vanligvis ikke andre våpen enn ens egne kroppsdeler. I Ninjutsu og Kali er våpen et viktig supplement. I Kendo, Kyudo og Iaido er våpen helt essensielt, og all trening foregår med våpen. Noen bruker kun et våpen og noen bruker flere våpen. Det samme våpenet kan også brukes på vidt forskjellige måter av forskjellige kampsporter. Eksempler på vanlige kampsportvåpen er sverd, nunchaku, sai, tonfa, spyd, sabel, kniv, bo og stokk.

Indre vs ytre[rediger | rediger kilde]

En annen måte å kategorisere kampsport på, er indre stilarter vs ytre stilarter, eller interne vs eksterne. Dette er en mer vanlig inndeling innenfor kinesiske stilarter, da de aller fleste ikke-asiatiske stilarter anser seg selv som en ytre stilart. Indre stilarter legger vekt på indre kraft, dvs qi, chi eller ki, og fungerer nesten som en meditasjon, mens ytre stilarter legger vekt på rå muskelkraft.

Hard vs myk[rediger | rediger kilde]

En annen vanlig måte dele inn kampsporter på, er om det er en hard eller myk kampsport. Forenklet sett er en hard kampsport en som stopper et hardt angrep med en hard blokk, mens en myk kampsport bruker motstanderens kraft til egen vinning. Kampsporter er vanligvis ikke enten/eller, de har gjerne elementer av begge i seg. Taekwon-Do, Kickboxing og Karate regnes vanligvis som harde kampsporter, mens Judo og Aikido regnes som myke kampsporter.

Spark[rediger | rediger kilde]

Spark er et slag med foten, kneet eller beinet. Det brukes i kamp som et angrep. Vanligvis er sparkene langsommere enn slagene, men har mer kraft. Spark er en fundamental del i mange kampkunster, for eksempel wushu, karate, kickboxing, tangsudo eller taekwondo, mens det i andre former ikke brukes noen spark, slik som i judo eller boksing. Andre kampkunster igjen bruker spark, men de er begrenset til angrep mot bein og til nedre deler av motstanderens kropp. Det finnes et stort antall spark, og mange av dem har beskrivende navn. Ofte har den samme teknikken forskjellige navn i forskjellige kampkunster. Dette er åpenbart spesielt når man sammenligner mellom vestlige og orientalske kampkunster.

Stilarter[rediger | rediger kilde]

Begrepet «stilarter» er mye brukt innenfor kampkunst og kampsport for å forklare forskjeller innenfor b.l.a. filosofi, teknikker og utførelsen av disse.

Populære kampsporter[rediger | rediger kilde]

Eksempler på populære kampsporter er:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]