Joseph-Ignace Guillotin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Dr. Joseph-Ignace Guillotin

Joseph-Ignace Guillotin (født 28. mai 1738 i Saintes, død 26. mars 1814 i Paris) var en fransk lege og politiker. Henrettelsesmaskinen giljotin (guillotin) er oppkalt etter ham.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Henrettelsen av Marie Antoinette i 1793 med maskinen som bærer Guillotins navn.

Guillotin var først professor i litteratur i Bordeaux og studerte senere medisin i Reims og Paris. Han var et av ti medlemmer av Assemblée Constituante fra 2. mai 1789 og var dets sekretær fra juni 1789 til oktober 1791.

Ironisk nok var Guillotin motstander av dødsstraff. I hans tid ble dødsstraffer fullbyrdet på grusomste vis, gjennom brenning, hengning eller firdeling. Bare adelen kunne kjøpe seg en raskere død, ved sverd eller øks. Som en overgangsløsning, mens dødsstraffen fremdeles bestod, foreslo Guillotin den 10. oktober 1789 en enhetlig henrettelsesreform med innføring av en maskin som «halshugget smerteløst». Etter Guillotins forestillinger skulle henrettelsene fullbyrdes privat og verdig. I 1791 ble hans forslag vedtatt som lov. I Frankrike ble giljotinering den eneste lovlige henrettelsesmetoden. Guillotin deltok ikke selv i utviklingen av maskinen som bærer hans navn. Den faktiske oppfinneren av prototypen var Antoine Louis.

Joseph-Ignace Guillotin ble fengslet av Maximilien de Robespierre. Først etter Robespierres fall ble han løslatt. Han var en av de første som gikk inn for vaksineringer og var formann for komitéen for vaksineringer i Paris i 1805.

Assosiasjonen med giljotinen var såpass plagsomt og pinlig for Guillotins familie at de søkte den franske regjering om at den kunne få et annet navn. Da regjeringen avslo, endret de isteden familienavnet. Ved en tilfeldighet ble en person ved navn Guillotin, også en lege, men hetende J.M.V. Guillotin og var fra Lyon.[1] Denne tilfeldigheten er antagelig årsaken til det feilaktige ryktet at Guillotin selv ble henrettet med giljotin,[2] men det er ikke riktig. I virkeligheten levde han ganske lenge etter revolusjonen i Paris og døde i 1814 av naturlige årsaker.[2] Han er gravlagt i gravlunden Père-Lachaise i Paris. [3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brewer, Ebenezer Cobham (1970): Brewer's Dictionary of Phrase and Fable. Harper & Row.
  2. ^ a b Encyclopædia Britannica, 11. utg., bind 11 (PDF), s. 695
  3. ^ Joseph-Ignace Guillotin hos Find a Grave

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Joseph Ignace Guillotin – bilder, video eller lyd