José Raúl Capablanca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
José Raúl Capablanca
José Raúl Capablanca y Graupera
José Raúl Capablanca
Capablanca (venstre) vs. Lasker (høyre), Moskva 1925
Født 19. november 1888
Havanna, Cuba
Død 8. mars 1942
New York, USA
Nasjonalitet Cuba Cuba
Verdensmester 1921-1927

José Raúl Capablanca y Graupera (født 19. november 1888, død 8. mars 1942) var en kubansk sjakkspiller. Capablanca regnes som en av de største sjakkspillerne gjennom tidene, og har gjennom sin spillestil hatt stor betydning og innvirkning på en rekke stormestere. Capablanca viste meget tidlig fenomenale evner for sjakk, og han er en av sjakkhistoriens markante vidunderbarn. Han er spesielt kjent for sin intuisjon og spillforståelse, siden det på hans tid ikke fantes tilsvarende databaser med analyse og teori man i dag kan støtte seg på.

Han var verdensmester i sjakk fra 1921 til 1927, og ble verdensmester første gang ved å beseire Emanuel Lasker i 1921. I 1927 overtok Aleksandr Alekhin VM-tittelen etter det som da var regnet som verdens lengste offisielle verdensmesterkamp noensinne, med 6 seire, 3 tap og 25 remis i favør Alekhin. Denne rekorden ble slått av Karpov og Kasparov i 1984-85. Capablanca ble beæret ved at en bok med alle hans tapspartier ble gitt ut. Det er en liten, tynn bok. Capablanca tapte kun 36 partier i løpet av sin aktive periode, og de fleste tapene kom på slutten av denne perioden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

sjakkstubbDenne sjakkrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.