John le Carré

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
David John Moore Cornwell
David John Moore Cornwell
John le Carré
Født 19. oktober 1931
Poole, Dorset
Yrke Forfatter
Nasjonalitet Storbritannia Storbritannia
England England
Språk Engelsk
Pseudonym John le Carré
Sjanger Spion- og thrillere
Debut Call for the Dead (1961)
Nettsted www.johnlecarre.com

John le Carré (David John Moore Cornwell) (født 19. oktober 1931 i Poole, Dorset, England) er er en engelsk forfatter som har spesialisert seg på litterære romaner om spionasje. I løpet av 1950- og 1960-tallet arbeidet Cornwell for den britiske sikkerhetstjenestene MI5 og MI6, og begynte å skrive romaner under pseudonym. Hans tredje roman, Spionen som kom inn fra kulden (1963) ble en internasjonal bestselger og har forblitt en av hans mest kjente romaner, om enn ikke nødvendigvis hans beste. Som følge av romanens suksess forlot han sikkerhetstjenesten og ble forfatter på fulltid.

Cornwell har som Le Carré etablert seg som en viktig forfatter av spionromaner. I 1990 mottok han Helmerich-prisen som blir presentert årlig av Tulsa Library Trust.[1] I 2008 rangerte avisen The Times ham på 22. plass i en liste over det «50 største britiske forfattere siden 1945.»[2] I 2011 vant han Goethemedaljen, en årlig pris gitt av Goethe-Institut.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Fra 1948 til 1949 studerte han ved Universitetet i Bern i Sveits. Han fortsatte studiene ved Lincoln College ved Universitetet i Oxford. I 1956 fullførte han studiene med toppkarakterer. Fra 1957 til 1959 underviste han ved Eton College. Han ble deretter tilknyttet den britiske utenrikstjenesten gjennom en femårs periode. Under denne perioden ble han rekruttert til den britiske sikkerhetstjenesten (MI6); mens han var der skrev han sin første roman; Call for the Dead. Hans store gjennombrudd som forfatter skjedde med Spionen som kom inn fra kulden (1963). Denne boken ble filmatisert allerede i 1965 med Martin Ritt som regissør, Richard Burton hadde hovedrollen i filmen. Siden har mange av le Carrés bøker blitt filmatisert.

Bibliografi – Bøker som er oversatt til norsk[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Peggy V. Helmerich Distinguished Author Award». Tulsa Library Trust. 1990.
  2. ^ Staff writer (5. januar 2008): «The 50 greatest British writers since 1945». Times Newspapers (London).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Gunnar Staalesen 
Vinner av Palle Rosenkrantz-prisen
Neste mottaker:
 Peter Høeg