Poole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Poole

Kart over Poole
Vist i England

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionSørvest-England
Adm. grevskapIntet
Seremonielt grevskapDorset
StatusEnhetlig myndighet
Adm. senterPoole
PostnummerBH
Retningsnummer01202
Areal64,88 km²
Befolkning147 645 (2011)
Bef.tetthet2 126 innb./km²
ONS-kode00HP
Kart
Poole
50°43′00″N 1°59′00″V

Poole er en kystby i Dorset, England, med status som enhetlig myndighet. Den ligger ved Poole havn, som er en stor naturlig havn. Byen ligger 33 km øst for Dorchester. Kommunen (borough) hadde en befolkning på 147 645 i henhold til folketelling i 2011, noe som da gjorde den til den nest største bosetningen i Dorset.[1] Sammen med Bournemouth og Christchurch utgjør byen South East Dorset, et større urbant området med en total befolkning på over 465 000 innbyggere.[2]

Byen ligger i et populært turistområde med Bournemouth i øst, Studland mot sør og det geologiske området Jurassic Coast («Jurakysten») mot sørvest. Byen har vokst raskt, og området Sandbanks er så populært at det en periode har hatt verdens fjerde høyeste tomtepriser. I dette området, samt området østover fra havnen mot The Avenue, som er Pooles østgrense, ligger det en rekke store boliger.

Ved byen ligger også den spesielle klaffebrua Twin Sails Bridge.

Havnen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Poole havn

Poole Quay

Poole havn er en av verdens største naturlige havner. Den har vært i bruk i flere hundre år, men i nyere tid har den vært mindre brukt fordi den er grunn og derfor ikke kan ta imot store, moderne skip. Havneområdet har et rikt økologisk mangfold, og området inkluderer blant annet Brownsea Island naturreservat, hvor speiderbevegelsen ble grunnlagt. Det er fergetrafikk til Frankrike. Under andre verdenskrig la flere av skipene som var involdert i invasjonen i Normandie ut fra havnen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området rundt Poole havn har vært bebodd i over 2000 år. Den keltiske folkestammen durotrigene levde der i jernalderen, med Wareham omkring 8 km vestover som sitt kjerneområde. Poole-langbåten, en ti meter lang båt laget av én enkelt eikestamme som er datert til 295 f.Kr., er funnet i havnen. Antagelig var havnen grunnere dengang, og eventuelle bosetninger fra perioden ligger nå under vann. I de siste århundrene før den romerske invasjonen flyttet kelterne fra sine bosetninger på åsrygger i nærheten, og ned til myrslettene i nord. Durotrigene drev antagelig handel med venetierne i Bretagne.

Poole var et av stedene hvor romerne steg i land under invasjonen i det 1. århundre. De grunnla Hamworthy, et område vest for dagens sentrum, og brukte havnen gjennom hele perioden de var i Britannia.

Da normannerne invaderte i 1066 var Poole en liten fiskerlandsby. Da man begynte med eksport av ull over havnen vokste den raskt, og i 1433 fikk den status som Port of the Staple. Det var da handelsforbindelser med områder fra Baltikum til Spania. På 1600-tallet begynte man med transatlantisk handel og passasjertrafikk. På begynnelsen av 1700-tallet var Poole en større og mer travel havn enn rivalen Bristol. I forbindelse med den industrielle revolusjon ble området urbanisert, og det ble blant annet oppført flere leiegårder. De fleste av disse ble revet i 1960-årene.

På begynnelsen av 1800-tallet var ni av ti arbeidere engasjert i tilknytning til havnen. Etterhvert begynte trafikken å minske ettersom havnen er for grunn for moderne skip, og Liverpool, Southampton og Plymouth tok over som de viktigste havner. Dette førte naturlig nok til en periode med høy arbeidsløshet.

Lenger ut i på 1800-tallet ble aktiviteten i havnen erstattet av turisme. Poole begynte igjen å vokse, og Bournemouth vokste opp rett ved. Byen ble sterkt skadet av bombing under den andre verdenskrig, og senere byplanlegging har også ført til riving av mange gamle bygninger, men i sentrum er flere bevart. Blant dem er markedsbygningen fra 1761 og sir Peter Thompsons bygård fra 1746, tegnet av John Bastard, samt bygninger fra middelalderen som har fått nye fasader.

Den 1. april 1997 ble byen en enhetlig myndighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Area: Poole (Local Authority). Key Figures for 2011 Census: Key Statistics» Arkivert 6. september 2015 hos Wayback Machine.. Neighbourhood Statistics. Office for National Statistics.
  2. ^ "A Profile of Poole" Arkivert 5. oktober 2013 hos Wayback Machine.. Borough of Poole. 2004.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Beamish, Derek; Hillier, John; Johnstone, H.F.V. (1949): Mansions and Merchants of Poole and Dorset. Poole Historical Trust. ISBN 0-7137-0836-0.
  • Cullingford, Cecil N. (1988): A History of Poole. Phillimore & Co Ltd. ISBN 0-85033-666-X.
  • Legg, Rodney (2005): The Book of Poole Harbour and Town. Halsgrove. ISBN 1-84114-411-8.
  • Sydenham, John ([1839] 1986): The History of the Town and County of Poole, 2. utg. Poole: Poole Historical Trust. ISBN 0-9504914-4-6.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]