John Magee (katolsk biskop)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Magee
Født24. sep. 1936Rediger på Wikidata (87 år)
Newry
BeskjeftigelseKatolsk prest (1962–), katolsk biskop (1987–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Bishop of Cloyne (1987–2010)
  • Master of Pontifical Liturgical Celebrations (1982–1987) Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet pavelige lateranuniversitet
NasjonalitetIrland

Bispedømmet Cloyne i Irland

John Magee S.P.S. (født 24. september 1936 i Newry i Nord-Irland) er emeritert katolsk biskop av Cloyne. Han var først misjonær i Nigeria, så generalprokurator for den irske misjonsordenen han tilhørte, medlem av den romerske kurie, privatsekretær til tre paver, før han ble biskop.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

John Magee gikk på St. Colman's College i Newry i Nord-Irland. Han trådte inn i misjonskongregasjonen St. Patrick's Society (Kiltegan Fathers) i Kiltegan i County Wicklow. Han studerte så filosofi ved University College Cork og ved Lateranuniversitetet i Roma.

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 17. mars 1962 ble han presteviet. Deretter var han i seks år misjonær i Nigeria. Så ble han valgt til generalprokurator i Roma for sitt ordenssamfunn. I 1969 ble Magee utnevnt til sekretær for Kongregasjonen for folkenes evangelisering i Roma.

Pave Paul VI valgte ham så ut til sin privatsekretær. Etter pave Paul VIs død fortsatte han som privatsekretær for henholdsvis pave Johannes Paul I og pave Johannes Paul II - sammen med Diego Lorenzi og Stanisław Dziwisz.

Han var også kapellan for Sveitsergarden i Vatikanet.

Den 28. april 1981 reiste Magee, uten Vatikanets kjennskap eller godkjenning, til Long Kesh-fengselet utenfor Belfast i Nord-Irland for å møte den sultestreikende IRA-fangen Bobby Sands. Magee forsøkte å overbevise ham om å avbryte sultestreiken; han lyktes ikke, og Sands døde en uke etter.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 17. februar 1987 ble Magee utnevnt av pave Johannes Paul II til biskop av Cloyne i Irland. Bispevielsen den 17. mars 1987 ble foretatt av Johannes Paul II selv; medkonsektratorer var kurieerkebiskopen Eduardo Martínez Somalo, og biskopen av Dromore, Francis Brooks. Fra juni 1994 til mars 1996 var han apostolisk administrator av Limerick. Fra 1992 til 1997 var han medlem av Bispekongregasjonen i Vatikanet, og han var også formann for den irske bispekonferanses liturgiske kommisjon.

Den 7. mars 2009 ble biskop Magee fritatt for sviktende behandling av påstander om seksuelle overgrep mot mindreårige; det skjedde ved at pave Benedikt XVI samme dagen utnevnte biskop Dermot Clifford til apostolisk administrator sede plena av Cloyne - det vil si til å overta styringen selv om Magee fortsatt i navnet. Et år etter søkte biskop Magee om aldersbetinget avskjed, og den ble innvilget den 24. mars 2010 av pave Benedikt XVI.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ catholic-hierarchy.org magee, lest 25. januar 2022