Johannes XXIII (motpave)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Johannes XXIII (motpave)

Johannes XXIII (født Baldassare Cossa ca. 1370, død 22. desember 1419) var motpave fra det pisanske partiet fra 1410 til 1415.

I mai 1408 var daværende kardinal Cossa, en av syv kardinaler som forlot pave Gregor XII. De gikk sammen med dem som var lojale overfor motpaven Benedikt XIII, og innkalte konsilet i Pisa. Cossa ledet dette konsilet, som i 1409 valgte motpave Alexander V. Året etter ble Cossa selv valgt av de samme kardinalene.

Ifølge historikeren Edward Gibbon ble Johannes XXIII siktet for sjørøveri, mord, voldtekt, sodomi og incest. Dette må sees i lyset av det politiske klimaet, og de fleste anklagene var antagelig ikke ekte, men ble fremmet i stedet for mer kompliserte politiske anklager.

Han ble fengslet etter konsilet i Konstanz i 1415. I 1418 ble han tatt i nåde av pave Martin V, og da han døde i 1419 var han kardinalbiskop av Tusculum.

Etter at Johannes hadde vært et av de mest populære pavenavnene – det er fortsatt det navnet som har blitt båret av flest paver – skulle det gå mer enn 500 år før en pave igjen tok dette navnet, Johannes XXIII (1958–1963). Da han valgte navnet var det usikkert om han skulle kalles seg Johannes XXIII eller Johannes XXIV, men han valgte XXIII, og slo dermed fast en gang for alle at Cossa var en motpave.