Jens Christian Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jens Christian Hansen
Født5. mai 1932Rediger på Wikidata
Død8. mai 2014Rediger på Wikidata (82 år)
BeskjeftigelseGeograf Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Medlem avDet Norske Videnskaps-Akademi
Academia Europaea (1991–) (tilknytning: AE section Social sciences)[1]

Jens Christian Hansen (født 5. mai 1932 i Bodø, død 8. mai 2014[2]) var en norsk geograf.

I starten av forskerkarrieren virket Hansen innen den franske regionalgeografiske skole. Hans hovedfagsoppgave i geografi hentet materiale fra Dombes i Frankrike og var basert på et lengre forskningsopphold med fransk statsstipendium. I 1959 tok han embetseksamen med hovedfag i geografi ved Universitetet i Oslo, der han også virket som universitetslektor i årene 1962 til 1964.

Hansens forskningsinteresser lå senere innen regional utvikling i Norge og spørsmål knyttet til befolkningsutvikling og bosettingsendring i Norge. Fra 1965 arbeidet Hansen som universitetslektor i geografi ved Universitetet i Bergen. Geografifaget var i Bergen nært knyttet til Norges Handelshøyskole, der Hansen også var dosent mellom 1970 og 1972. Hansen ble i 1970 dr.philos. ved Universitetet i Bergen med avhandlingen Administrative grenser og tettstedsvekst. Fra 1973 var Hansen professor i geografi ved Universitetet i Bergen.

Der var han særlig beskjeftiget med industristedenes rolle i den norske samfunnsutviklingen, regionalpolitikk og den norske bosettings- og befolkningsutviklingen i etterkrigstiden. Mot slutten av sin yrkeskarriere studerte han flytting og var opptatt av ungdoms forhold til sted. Hansen var professor emeritus, Institutt for geografi, Universitetet i Bergen.

Hansen var medlem av Det norske videnskaps-akademi, Den matematisk-naturvitenskapelige klasse, Gruppe 5: Astronomi, geodesi og geografi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.ae-info.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]