Jeb Bush

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jeb Bush
Jeb Bush
Født 11. februar 1953 (61 år)
Midland, Texas
Yrke Bankmann, eiendomsinvestor
Parti Det republikanske parti
Floridas 43. guvernør
5. januar 1999–2. januar 2007
Forgjenger Buddy MacKay
Etterfølger Charlie Crist
Signatur
Jeb Bush sin signatur

John Ellis «Jeb» Bush (født 11. februar 1953 i Midland i Texas) er tidligere guvernør i delstaten Florida. Han er sønn av tidligere president George H.W. Bush og Barbara Bush, og yngre bror av tidligere president George W. Bush. Jeb Bush representerer Det republikanske parti. Klengenavnet «Jeb» er fra initialene JEB.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Familien hans flyttet til Houston da han var seks år gammel. I 8. klasse flyttet det meste av familien til Washington, DC, fordi faren vant en plass i kongressen, mens Jeb Bush ble igjen i Houston med en annen familie for å fullføre skoleåret. Det neste skoleåret begynte han på kostskole i Massachusetts, og da han var 17 tilbrakte han et år som utvekslingsstudent i Mexico, der han også møtte Columba Garnica Gallo som senere ble hans kone.

Jeb Bush studerte latinamerikanske land ved universitet i Texas i Austin og fullførte sin bachelorgrad på kun to og et halvt år med utmerkede karakterer. Han ble innkalt til å gjøre tjeneste i Vietnamkrigen, men den var over før han ble sendt dit.

Næringslivskarriere[rediger | rediger kilde]

Etter ferdig utdannelse jobbet Bush i bank. I 1977 flyttet han til Caracas i Venezuela for å åpne en filial for banken. Etter dette vendte han tilbake til USA for å hjelpe faren med hans presidentvalgkamp i 1980, og da denne valgkampen var over flyttet han til Miami for å jobbe i eiendomsbransjen.

Guvernør[rediger | rediger kilde]

I 1994 stilte Jeb Bush som republikanerens guvernørkandidat mot den sittende demokratiske guvernøren Lawton Chiles. Bush tapte knepent med 49.2 % av stemmene mot 50.8 % til Chiles.[1]. Samme år ble broren George W. Bush for første gang valgt til guvernør i Texas. Etter nederlaget jobbet Bush med sosialt arbeid og oppretting av skoler.

I 1998 satset han igjen på å bli valgt til guvernør, denne gang mot demokraten Buddy MacKay. Jeb Bush vant valget med 55.3 % av stemmene.[2]

I tiden som guvernør konsentrerte Bush seg mye om skolereform, og dessuten miljøspørsmål som bevaring av de store Evergladesmyrene.

Da hans bror, George W. Bush, vant presidentvalget i 2000 med et meget jevnt resultat i Florida var Jeb Bush guvernør i delstaten. Han nøt en ganske stor popularitet i Florida, og ble i 2002 gjenvalgt som guvernør med 56% av stemmene. Floridas lover begrenser politikere til to valgperioder som guvernør, og i 2006 ble guvernørposten overtatt av partifellen Charlie Crist.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ November 8, 1994 General Election Official Results Governor & CabinetFlorida Department of State Division of Elections, hentet 22. august 2012
  2. ^ General Election Official Results Governor & Cabinet, November 3, 1998 General ElectionFlorida Department of State Division of Election, hentet 22. august 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]