Jørgen Rostrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jørgen Rostrup
Født5. november 1978 (45 år)
Kristiansand
BeskjeftigelseOrienteringsløper Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
SportOrientering
Klubb(er)Norges flagg Kristiansand OK (2003-2009)

Finlands flagg Turun Suunnistajat (2001-2002)
Norges flagg Bækkelagets Sportsklubb (1997-2000)
Norges flagg Idrettsklubben Grane
(-1996)

Norges flagg Øyestad IF
Medaljeoversikt
Konkurrerte for Norge Norges flagg
Orientering
Seire sammenlagt i Verdenscupen: 0
Verdenscupseire, enkeltløp: 2
(7 pallplasseringer)
Verdensmesterskap
Gull1999 Skottlands flagg Inverness Kort
Gull2001 Finlands flagg Tammerfors Lang
Gull2004 Sveriges flagg Västerås Stafett
Gull2005 Japans flagg Aichi Stafett
Bronse2001 Finlands flagg Tammerfors Kort
Nordisk mesterskap
Gull2001 Finlands flagg S:t Michel Lang
Gull2001 Finlands flagg S:t Michel Kort

Jørgen Rostrup (født 5. november 1978 i Kristiansand) er en norsk trener og tidligere orienteringsløper. Han er siden 2017 landslagssjef for Norges landslag i orientering.

Han startet sin aktive orienteringskarriere i Øyestad IF, men byttet tidlig klubb til Idrettsklubben Grane i Arendal. Som 20-åring vant han sitt første senior-VM i Skottland 1999, etter at han hadde vunnet junior-VM to ganger. Rostrup har også VM-gull individuelt fra Finland i 2001. Han var ankermann for Norges stafettlag som tok gull i VM 2004 i Sverige og 2005 i Japan. Etter tiden i Grane har han løpt for Bækkelagets Sportsklubb, Turun Suunnistajat (Finland) og løper nå for Kristiansand Orienteringsklubb.

Barneår[rediger | rediger kilde]

I barneårene bodde Rostrup alltid kort vei fra en fotballbane, og det var naturlig nok fotball som ble den største lidenskapen i starten. I 10-årsalderen meldte faren ham på et nybegynnerkurs i orientering på hjemstedet Nedenes. Det var med stor motvilje Rostrup stilte på kurset, men han viste tidlig talent. Allerede i den avsluttende konkurransen på nybegynnerkurset knuste han all motstand.

De første årene var det fotballen som var i hovedfokus, og orientering var bare en bigeskjeft. Han var kaptein på klubblaget og med på kretslaget i fotball da vendepunktet kom. Som 14-åring ble han tatt med på en rekrutteringsgruppe for kretslaget i orientering i Aust-Agder. Her lærte han om trening, og fikk se hva som skulle til for å bli en god orienteringsløper. Han forteller selv at det var disse erfaringene som gjorde at han bestemte seg for å bli orienteringsløper og ikke fotballspiller.

Rostrup begynte tidlig å trene mye, og mottoet til daværende kretslagstrener Jan Arild Johansen ble raskt gjort til hans eget: "Må trene meir!" Allerede etter ett års tid begynte fremgangen for alvor å komme, og Rostrup bestemte seg for at han ville bli best - koste hva det koste ville.[1]

Juniorkarrièren[rediger | rediger kilde]

De mange gode resultatene i gutteklassene (til og med 16 år) ble kronet med seier i Hovedløpet (uoffisielt NM i orientering for løpere mellom 14 og 16 år) som 16-åring. Allerede første året i juniorklassene beviste Rostrup at han hadde talent til å hevde seg blant de aller beste. Han kvalifiserte seg for både nordisk mesterskap og junior-VM allerede første året. Resultatet ble 9.-plass i nordisk mesterskap og 7.-plass i junior-VM. I begge tilfeller ble han best av de norske løperne.

Etter ungdomsskolen flyttet Rostrup hjemmefra og begynte på idrettslinja ved Åmli videregående skole. Her gikk dagene for det meste med til trening og lesing. Resultatet ble et strålende karaktersnitt, fast plass på juniorlandslaget, og i 1997 kom det første VM-gullet som junior. Året etter ble det nye gull, både i junior-VM og nordisk mesterskap for juniorer.

Seniorkarrièren[rediger | rediger kilde]

Orientering er en idrett hvor gjennomsnittsalderen på de som vinner store mesterskap normalt er ganske høy. Da Rostrup ble senior benyttet han første mulighet til å kvalifisere seg for verdensmesterskapet i Skottland i 1999, og dette i seg selv er en stor prestasjon. Mindre var ikke prestasjonen da han løp inn til seier på kortdistansen og ble tidenes yngste mannlige verdensmester i orientering.

Det neste verdensmesterskapet skulle gå i Finland i 2001, og omkring et år før flyttet Rostrup til Åbo for å kunne forberede seg best mulig til mesterskapet. Forberedelsene bar frukter, og da mesterskapet var over sto han igjen med gull på langdistansen og bronse på kortdistansen.[2]

I det påfølgende verdensmesterskapet i Sveits i 2003 bestemte Rostrup seg – til manges overraskelse – å ikke stille opp på langdistansen hvor han var tittelforsvarer. Han ønsket å satse fullt på kortdistansen (som da var blitt omdøpt til mellomdistanse), og da ville han spare krefter ved å droppe langdistansen. Til tross for gode forberedelser og håp om nye medaljer ble resultatet "bare" 5.-plass på yndlingsdistansen.[3]

Etter mesterskapet i Sveits bestemte Rostrup seg for å bli en enda bedre stafettløper. Han løp den siste etappen for det norske herrelaget i VM både i 2004 i Sverige[4] og 2005 i Japan.[5] I begge tilfeller løp han inn til gull for Norge.

Nedtrappingen[rediger | rediger kilde]

Etter verdensmesterskapet i Japan i 2005 bestemte Rostrup seg for å legge opp toppsatsingen.[6] Han ville stadig satse på nasjonalt nivå for sin klubb, Kristiansand Orienteringsklubb, og de følgende årene var han sterkt delaktig i klubbens tre strake NM-gull i stafett.

I nesten hele seniorkarrieren var han profesjonell utøver i orientering. Lønna besto nesten utelukkende av stipender fra Olympiatoppen. Med sine fire VM-gull som senior og to som junior blir Jørgen Rostrup stående som en av tidenes beste orienteringsløpere.

Trener[rediger | rediger kilde]

Høsten 2008 ble Rostrup presentert som landslagstrener med særlig ansvar for utviklingslaget til Norges Orienteringsforbund. Han har tidligere hatt treneransvar i Halden Skiklubb (U23-gruppa) og for elitegruppa i Kristiansand Orienteringsklubb[7]. I 2009 fikk han jobb som fysisk trener i fotballklubben IK Start. Fra og med 1. november 2017 er han landslagssjef for Norges orienteringslandslag.[8]

Meritter[rediger | rediger kilde]

Verdensmesterskap

  • 2005 Aichi, Japan
    • Stafett: Gull
    • Mellomdistanse: 6
  • 2004 Västerås, Sverige
    • Stafett: Gull
    • Sprint: 7
  • 2003 Rapperswill, Sveits
    • Mellomdistanse: 5
    • Klassisk distanse: 7
  • 2001 Tammerfors, Finland
    • Klassisk distanse: Gull
    • Kortdistanse: Bronse
  • 1999 Inverness, Skottland
    • Kortdistanse: Gull

Nordisk mesterskap

  • 2001 Mikkeli, Finland
    • Langdistanse: Gull
    • Kortdistanse: Gull

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]