Hovedportalen i Vigelandsanlegget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Hovedportalen»
De fem hovedportene ut mot Kirkeveien
Foto: 2004
Basisdata
KunstnerGustav Vigeland
ÅrUtformet 1926, oppført 1942
TypeSju monumentale porter i smijern og granitt med to porthus i granitt med relieffdører og vindfløyer i bronse
EierOslo kommune
Fysiske mål
Høyde9,8 meter
Geografisk plassering
LandNorge
By:Oslo
MuseumVigelandsanlegget i Frognerparken

«Hovedportalen» er den monumentale hovedporten til Vigelandsanlegget i Frognerparken i Oslo. Porten vender ut mot Kirkeveien i øst og markerer inngangen til Gustav Vigelands utendørs skulpturanlegg som strekker seg 850 meter mot vest. Hovedporten omfatter fem praktporter og to mindre gangporter, med toppstykker med lykter, samt gitter, i smijern og steinpillarer i lysegrå granitt. På hver side er det i tillegg portstuer i granitt med relieffdører og vindfløyer i bronse. Porten ble utformet i 1926 og stod ferdig i 1942. Ornamentikken viser blant annet øglefigurer.

Vigelandsanlegget i Frognerparken i Oslo består av «Hovedportalen» (i øst, utenfor bildet), «Broen med barneplassen», «Fontenen», «Monolittplatået» og «Livshjulet» (i vest), plassert langs en 850 meter lang akse.

Vigelandsanlegget omfatter 320 mål i Frognerparken og inneholder tilsammen 214 skulpturer i bronse og granitt, tretten smijernsporter og to bronsedører, med i alt nærmere 600 figurer. Parken er 850 meter lang, og skulpturene er gruppert i fem større enheter: «Hovedportalen», «Broen» med «Barneplassen», «Fontenen», «Monolittplatået» og «Livshjulet». Anlegget stod først ferdig rundt 1950.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]