Hjortekalven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hjortekalven
orig. The Yearling
Generell informasjon
Utgivelsesår1946
Prod.landUSA
Lengde128 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiClarence Brown
ProdusentSidney Franklin
MusikkHerbert Stothart
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker

Hjortekalven (originaltittel: The Yearling) er en amerikansk dramafilm fra 1946, regissert av Clarence Brown.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Ezra «Penny» Baxter, en gang en soldat for Amerikas konfødererte stater, og hans kone Ora, arbeider som bønder i nærheten av Lake George, Florida i 1878. Sønnen deres, Jody, er deres eneste gjenlevende barn. Jody har et fantastisk forhold til sin kjærlige og snille far. Ora blir imidlertid fremdeles hjemsøkt av dødsfallene til de andre barna i familien som hun hadde mistet i løpet av årene. Ora er veldig dyster, og er bekymret for at Jody også kommer til å dø før han rekker å vokse opp.

Fordi alle søsknene hans er døde og begravet, lengter Jody etter et kjæledyr å leke med og ta vare på. Penny er sympatisk og forståelsesfull til situasjonen hans. Men Ora tror at et kjæledyr bare kommer til å føre til problemer. En morgen oppdager Jody og foreldrene at deres gamle fiende, en bjørn ved navn Old Slewfoot, har kommet tilbake og drept en kalv og ung gris. De forsøker å finne igjen bjørnen, ledsaget av Pennys tre hunder Perk, Rip og Julia. De tar igjen bjørnen, men Old Slewfoot klarer å komme seg unna. Men den ene hunden deres, Julia, blir hardt skadd i denne konfrontasjonen, Perk viser seg også ubrukelig som jakthund. Penny bestemmer seg for å bytte Perk for ett nytt skytevåpen hos deres naboer, Forrester-familien.

Jody blir kjent med Fodderwing, som er den yngste av Forrester-familien, og de blir raskt venner. Penny og Jody forsøker å finne igjen noen griser de savner. Men en klapperslange biter Penny før han dreper slangen med sitt nye skytevåpen. Penny dreper et hjortedyr, og bruker dyrets lever for å trekke ut giften fra såret. Jody ber om å adoptere hjortens foreldreløse kalv. Penny tillater dette, men advarer Jody om at den lille hjorten må frigjøres når den har vokst opp. Jody oppdager deretter at Fodderwing nettopp har dødd. Jody og familien deltar i Fodderwings begravelse. Etter hvert som månedene går, er Jody og den lille hjorten kalt «Flag» uatskillelige. Ett år senere har Flag vokst opp, men har blitt en plage for husholdningen og gården, fordi den ødelegger gjerder og ødelegger familiens avlinger.

Penny blir skadd når han skader seg i forsøk på å finne et annet område for å gjøre opp for familiens tapte avlinger. De forsøker å bygge ett høyere gjerde for å beskytte avlingene deres, men Flag kommer seg over det nye gjerdet og ødelegger den nye mais-avlingen. Penny gir Jody ordre om å ta dyret ut i skogen, og skyte den. Jody tar Flag ut, men har ikke hjerte til å drepe dyret. Han beordrer hjorten om å gå sin vei, og aldri komme tilbake. Men Flag kommer tilbake til eiendommen deres, og ødelegger en annen avling. Ora (som Jody mener alltid har hatet kjæledyret hans) skyter Flag med en hagle. Men hjorten blir bare skadd. Penny beordrer Jody å gjøre jobben ferdig, og drepe hjorten for godt. Tapet av Jodys kjære dyr viser seg å være alt for mye for ham å håndtere: Overveldet av sinne og fortvilelse, stikker Jody av hjemmefra.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Gregory Peck.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]