H. Rider Haggard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Henry Rider Haggard
Henry Rider Haggard
Henry Rider Haggard
Født 22. juni 1856
Bradenham, Norfolk
Død 14. mai 1925 (68 år)
London
Yrke Forfatter
Nasjonalitet Storbritannia Storbritannia
England England
Språk Engelsk
Periode Viktoriatiden
Sjanger Spenningslitteratur
Debut Cetywayo and his White Neighbours (1882)
Signatur
Henry Rider Haggards signatur

Henry Rider Haggard (født 22. juni 1856, død 14. mai 1925) var en engelsk forfatter som med sine eventyrromaner fra Afrika introduserte sjangeren «tapte verdener». Flere av bøkene handlet om storviltjegeren og eventyreren Allan Quatermain. Han var også involvert i jordbruksreformer rundt om i det britiske imperiet. Hans fortellinger, som utgjorde en retning av lettere underholdning innenfor viktoriatidens litteratur er til dels fortsatt populære.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Portrett fra ca 1905

Han fikk en beskjeden utdannelse og startet yrkeskarrieren i 1875 som ulønnet assistent til Sir Henry Bulwer, som var viseguvernør i Natal i Sør-Afrika. Han oppholdt seg i Natal/Transvaal inntil 1879. Under et opphold i England 1879-80 giftet han seg med Louisa Margitson i 1880. Paret bodde i Sør-Afrika til 1882, hvor han drev en strutsefarm. Etterhvert bosatte de seg på Ditchingham, hvor hun kom fra. Paret fikk en sønn og tre døtre. Sønnen Jack døde av meslinger 10 år gammel mens foreldrene var i Mexico. En av døtrene, Lilias Rider Haggard, skrev i 1951 en bok om faren: The Cloak That I Left.

Ved siden av forfatterskapet ble Haggard etter hvert jurist, og engasjerte seg i politikk, arkeologi og spiritisme. Han ble utnevnt til Knight Bachelor i 1912 og til Commander of the British Empire i 1919.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Han debuterte i 1882 med en dokumentarbok om Sør-Afrika, Cetywayo and his White Neighbours; Remarks on Recent Events in Zululand, Natal, and the Transvaal. Han utga to romaner i 1884, og fikk sitt gjennombrudd i 1885 med Kong Salomos miner, hvor han introduserte eventyrhelten Allan Quatermain. Quatermain dør i siste kapittel av den neste boken om ham, men i flere påfølgende romaner og novellesamlinger skriver Haggard om Quatermains unge år.

Haggards andre gjennomgangsfigur er Ayesha, hovedpersonen i Hun og tre andre bøker. Ayesha er en mektig, sensuell og hvit kvinne som hersker over et skjult rike i det indre av Afrika. Hun er også en trollkvinne som har levd i 2000 år, og som drives av kjærlighet og sjalusi. Både Freud og Jung interesserte seg for Haggards kvinneskildring.

Haggards bøker er filmet flere ganger, og har også vært inspirasjonskilde for Indiana Jones. Allan Quatermain har fått et nytt liv som medlem av «Ligaen av ekstraordinære herrer», en tegneserie skrevet av Alan Moore og siden filmatisert med Sean Connery i hovedrollen som Quatermain

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • Kong Salomos miner, King Solomon’s Mines 1885, oversatt til norsk 1901 og flere senere utgaver
  • Allan Quatermain, 1887, oversatt til norsk 1959 som Det ukjende Afrikalandet
  • Hun, She 1887, oversatt til norsk 1899 og 2012
  • Cleopatra 1889
  • Montezuma's Daughter 1893
  • Ayesha: The Return of She 1905
  • She and Allan 1921

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Henry Rider Haggard – bilder, video eller lyd
Wikisource-logo.svg Wikisource: Henry Rider Haggard – originaltekst