Højesteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 55°40′35,051″N 12°34′43,090″Ø

Inngangen til Højesteret i Prins Jørgens Gård

Højesteret er høyesterett i Danmark. Domstolen har hatt sete i København siden det ble nedsatt av Frederik III i 1661. Fysisk befinner Højesteret seg på Slotsholmen – nærmere bestemt Christiansborg slott. Bygningen er oppført av Thorvald Jørgensen med gjenbruk av bygningsdeler fra det gamle Christiansborg slott, som ble oppført 18031826 med C.F. Hansen som arkitekt og ble fredet i 1918.

Højesteret er i dag ankeinstans for dommer avsagt i første instans av Østre Landsret og Vestre Landsret samt dommer avsagt av Sø- og Handelsretten. Dommer avsagt av landsrettene i ankesaker kan bare bringes inn for Højesteret med tillatelse fra Procesbevillingsnævnet. I særlige tilfeller fungerer Højesteret som første rettsinstans, dette gjelder for eksempel saker om tvangsoppløsning av foreninger etter Grundloven § 78 fjerde ledd.

For saker om overtredelse av straffeloven kan Højesteret ikke ta stilling til skyldsspørsmålet.

I dag er det 19 høyesterettsdommere, hvorav én innehar posten som president for Højesteret. Danmark har også utsendt en høyesterettsdommer som dømmer i Den europeiske menneskerettsdomstol.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]