Gordonia lasianthus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gordonia lasianthus
Blomst
Nomenklatur
Gordonia lasianthus
(L.) J.Ellis
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenlyngordenen
Familietebuskfamilien
SlektGordonia
Økologi
Habitat: skog på våt grunn
Utbredelse:

Gordonia lasianthus er et lite eller mellomstort, eviggrønt tre eller busk i tebuskfamilien som er utbredt i sørøstlige USA.

Den har en søyleformet krone og blir opptil 21 m høy med en stammediameter på 50 cm. Bladene er elliptiske, tannete, 10–16 cm lange og 3–5 cm brede; de er mørkegrønne på oversiden, men lysere og litt hårete på undersiden. Gamle blad blir røde og sitter på en stund før de faller av. Blomstene er store, 7,5 cm i diameter, og har fem hvite kronblad. Frukten er en kapsel.

Gordonia lasianthus vokser på sur og våt jord der grunnvannsspeilet er nært markoverflaten seks til ni måneder i året. Den unngår likevel de dypeste delene av dammer der sumpsypress (var. imbricarium) vokser, men finnes i stedet langs de bedre drenerte kantene. Andre treslag som arten vokser sammen med, er virakfuru, Persea borbonia, vasseik, ambratre, amerikakristtorn, sumpfuru, tulipantre, Cyrilla racemiflora, Magnolia virginiana, rødlønn og Nyssa biflora. I undervegetasjonen finnes blant annet Lyonia lucida og Smilax.

Arten har et sammenhengende utbredelsesområde på kystslettene mot Atlanterhavet og Mexicogolfen fra Nord-Carolina til Apalachicola i Florida. Isolerte bestander finnes lenger vest i Florida og i Alabama og Mississippi.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blad