Georges Danton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Georges Jacques Danton

Georges Jacques Danton (født 26. oktober 1759 i Arcis-sur-Aube i Frankrike, henrettet 5. april 1794 i Paris) var en av lederne i den franske revolusjon. Han var sønn av Jaques Danton, en statsadvokat, og hans kone Marie – Madeleine Camas.

Etter Georges ble utdannet advokat i 1784 i Reims, dro han til Paris for å praktisere, og i 1787 kjøpte han et kontor i et advokatfirma. Senere giftet han seg med Antoniette Charpentier. Han var berømt for sine taler.

I utbruddet av revolusjonen i juli 1789, vervet Danton seg inn i Garde Baurgeoise (den borgerlige garde) av Cordeliers distrikt og ble valgt til president av distriktet oktober samme året.

Han ble henrettet av Robespierre etter at han hadde begynt å kritisere hans politikk.

Georges Danton var en flott taler. Hans største og fremste drøm var å styre en stat der alle var venner, men selv sendte han sine fineder i giljotinen. Han sa det slik «Skrekken må holde de misnøyde i tømme». Snart skulle han selv få oppleve smerte og skrekk i sin egen kropp.


personstubbDenne biografien er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)