Gan De

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Gan De (kinesisk: 甘德, Wade-Giles: Kan Te, circa 400 f.Kr. – circa 340 f.Kr.), var en kinesisk astronom født i staten Qi[1] også kjent som Herren Gan (Gan Gong).

Vi kjenner to bøker han skrev, nemlig Avhandling om Jupiter og åtte-bindsverket Avhandling om astronomisk astrologi[2], begge tapt. Dette vet vi fra sitater i Shiji (bind 27) og Hanshu (bind 26), men mest er bevart gjennom Avhandling om astrologi fra Kaiyuan-perioden.[3] I 1973 ble en liknende katalog av ham og Shi Shen avdekket i Mawangdui, og under navnet «Divinering av fem planeter» er det der nedtegnet bevegelsene til Jupiter, Saturn, Venus og andre planeter i omløp mellom 246 f.Kr. og 177 f.Kr.

Han rapporterte å ha sett en av Jupiters måner (muligens Ganymedes) med det blotte øye i 364 f.Kr., lenge før Galileo Galileis feirede oppdagelse av denne i 1610 (alle fire av de mest lyssterke månene er teknisk synbare for det blotte øye, men i praksis er de normalt dekket av skinnet fra Jupiter). Ved å skjule selve Jupiter bak en høy tregrein som står vinkelrett på satellittens baneplan, kan en eller flere av de galileiske satellittene beskues under gunstige forhold.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Shiji bind 27 hevdet at han var fra staten Qi, men en kommentar som er tilføyd av Xu Guang i det 4. århundre hevder at han var fra staten Lu. Ytterligere henvisning fra et annet verk datert i det 5. århundre av Ruan Xiaoxu bringer en beretning om at han var fra staten Chu.
  2. ^ også kjent som Gans avhandling om stjernene.
  3. ^ Ytterligere to bind med bevart tekst som tilregnes ham og Shi Shen ble inkorporert i den daoistiske kanon under Song-dynastiet, oftere kjent som Avhandlingen om stjerner av Gan og Shi. Den boka er imidlertid vanligvis ikke regnet for å være mer pålitelig enn Avhandling om astrologi fra Kaiyuan-perioden grunnet de alderdommelige navn på steder og annet i tekstene.

Referanser[rediger | rediger kilde]