Günter Schabowski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Günter Schabowski
Født 4. januar 1929 (86 år)
Anklam, Weimarrepublikken i dag Tyskland
Yrke Politiker
Parti SED

Schabowski (2007)
Offisielt portrett av Günter Schabowski i (1982)

Günter Schabowski (født 4. januar 1929 i Anklam i Mecklenburg i Tyskland) er en tidligere kommunistisk politiker fra DDR, som er best kjent som medlem av politbyrået i kommunistpartiet SED og for sin sentrale rolle under Berlinmurens fall.

Schabowski studerte journalistikk i Leipzig. Schabowski ble redaktør av fagforeningsbladet Tribüne. I 1952 ble han medlem av det statsbærende kommunistpartiet SED, og i 1978 ble han sjefredaktør for propagandaorganet Neues Deutschland. I 1981 ble han medlem av sentralkomiteen i kommunistpartiet, og i 1985 ble han førstesekretær i partilaget i Øst-Berlin og dessuten medlem av politbyrået.

Pressekonferansen med Schabowski 9. november 1989

Schabowski ble berømt over hele verden da han som politbyråmedlem den 9. november 1989 som følge av en misforståelse annonserte på en direkteoverført internasjonal pressekonferanse at nye utreisebestemmelser skulle gjelde «med en gang» («ab sofort»). Titusener av mennesker strømmet deretter til Berlinmuren, hvor grensevaktene tillot fri passasje.

Etter kommunistregimets sammenbrudd ble en rekke tidligere fremstående medlemmer av regimet ekskludert fra kommunistpartiet, som først skiftet navn til SED-PDS og siden til PDS, og Schabowski var blant dem som ble kastet ut. Etter gjenforeningen ble han stilt for retten for drapene på flyktninger ved Berlinmuren og grensen mot Vest-Tyskland, men da han tok fullstendig avstand fra regimet i DDR fikk han en fengselsstraff på bare tre år, og ble benådet av Berlins regjerende borgermester Eberhard Diepgen (CDU) og løslatt før tiden etter åtte måneders soning. Allerede i boken Der Absturz (1991) tok han et nådeløst oppgjør med seg selv og de andre lederne for kommunistregimet, og det de hadde vært med på. Han har også senere vært en sterk offentlig kritiker av det tidligere kommunistregimet i DDR og av de som samarbeidet med det, og av sosialisme i alminnelighet, og har sterkt beklaget sine handlinger under denne tiden. Han har igjen vært virksom som journalist og redaktør for en liten lokalavis mellom 1992 og 1999, og har offentlig annonsert at han nå støtter det konservative partiet CDU. Han bor i Berlin med sin russiskfødte kone.

Sitater[rediger | rediger kilde]

  • «Det som imponerer meg mest er at jeg var en ansvarlig representant for et regime som folk led under, og hvor undertrykkelsen var rettet mot individer, som ble forfulgt på grunn av sine opposisjonelle synspunkter. Deres posisjon var den rette. Min posisjon var den gale. Vi hadde ikke evner til demokrati, men prøvde i fraværet av bedre argumenter å kvitte oss med meningsmotstandere med direkte vold»

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

  • Der Absturz, Rowohlt Berlin Verlang, 1991
  • Das Politbüro, Ende eines Mythos, Eine Befragung, publisert av Frank Sieren og Ludwig Koehne, Rowohlt, rororo Aktuell 12888, Reinbeck 1991


Forgjenger:
 Konrad Naumann 
Førstesekretær i distriktsledelsen i SED i Berlin
Etterfølger:
 Heinz Albrecht