Folkeskriftselskabet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjørnstjerne Bjørnsons brosjyre «Om Folkesuveræniteten», utgitt hos Folkeskriftselskabet i 1882

Folkeskriftselskabet eller Selskabet for Folkeskrifters Udbredelse var et forlag som utga politiske småskrifter til støtte for Venstre fra 1879 til 1884.

Historie[rediger | rediger kilde]

Forlaget ble opprettet av Verdens Gangs redaktør Ola Thommessen høsten 1879. Det hadde til å begynne med navnet «Selskabet til Udbredelse af Folkeskrifter», men endret senere navn til «Folkeskriftselskabet». Forlaget ble våren 1881 overtatt av Margrethe Vullum, som var født i Danmark og gift med Erik Vullum. Hun holdt det gående på egen bekostning til 1884.

Helge Lervik kaller forlaget en «propagandasentral for Venstre», og mener det må ha hatt en viss suksess, siden Høyre forsøkte å opprette et mottiltak i 1883.[1]

Forlagets mest kjente utgivelse var Ernst Sars' «Historisk Indledning til Grundloven», som utkom i mars 1882, og som ga støtet til en debatt blant norske historikere om de historiske forutsetningene for Grunnloven i 1814. Den konservative historikeren Ludvig Daae skrev et motskrift («Om J. E. Sars’s Skrift «Historisk Indledning til Grundloven»»), hvor han beskylder Folkeskriftselskabet for å «indhylle sig i et næsten ligesaa mystisk Slør som Frimurernes» og kaller det et «Opviglerkompani» som utgir «agitatoriske Indlæg i den radikale Politiks Tjeneste».

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lervik, Helge (1969). Bjørnstjerne Bjørnsons politiske agitasjon 1880-1884. Oslo: Universitetsforlaget. s. 22. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]