Folda (Nordland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Folda
Område Salten (Nordland)
Lengde 13,7 km / 7,4 nm[1]
Arm av Vestfjorden
Armer

Folda, også Folla, er en bred fjordarm av Vestfjorden som skiller Steigenhalvøya i Steigen i nord fra Kjerringøy i Bodø kommune i sør.

Fjorden strekker seg nesten 14 kilometer i østlig retning fra Helløya, som markerer innløpet,[2] til Hjartøya hvor den deler seg i Nordfolda, som fortsetter østover, og Sørfolda som går av i sørøstlig retning. Den samlede lengden fra innløpet til Sildhopen i Mørsvikbotn er 60 kilometer, mens til Sørfjordmo i bunnen av Leirfjorden er det 55 km.[3]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Folda har innløp ved Helløya, midt mellom Kjerringøy og Steigenhalvøya. Sørvest for Helløya ligger ligger Karlsøyvær - og rett vest Slovær - i et område vernet som naturreservat. Karlsøyfjorden er et sund som kommer inn sør for Helløya fra Vestfjorden.

Eidetinden ved Kjerringøy, som det høyeste punktet langs selve Folda, er 1 020 meter over havet.

Bosetninger[rediger | rediger kilde]

Laukvika i Steigen er den eneste bosetningen på nordsiden av Folda, mens det på sørsiden strekker seg en nesten sammenhengende bebyggelse nord- og sørover fra Kjerringøy.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (Helløya-Hjartøya) Uoffisielt mål gjort i Statens kartverks Norgeskart.no.
  2. ^ Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon, bind 10, artikkel Nordfolda. Kunnskapsforlaget 1994. ISBN: 8257305855
  3. ^ Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikons artikkel om Folda. Besøkt 4. desember 2012.