En julefortelling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En julefortelling
A Christmas Carol
En julefortelling
Forside, første utgave (1843)
Forfatter/e Charles Dickens
Sjanger Roman
Originalutgave 1843
Illustratør John Leech
Sider 152

En julefortelling (engelsk A Christmas Carol) er en roman skrevet av Charles Dickens i 1843.

Handling[rediger | rediger kilde]

Boken handler om den harde og gjerrige Ebenezer Scrooge som misliker julen og sløsing av penger. Han er ganske rik, men vil ikke ha noen til å arve hans formue. Selv om hans nevøen hans, Fred, overtaler ham til å like julen, sier bare Scrooge: HUMBUG!

En julenatt, besøkes han av gjenferdet etter den avdøde partneren, Jacob Marley. Han advarer ham mot en død-skjebne av å bære tunge lenker per onde gjerning i sitt liv. Tre ånder skal besøke han i natt, og forandre han til å vise hva julen betyr.

Fortidens ånd, viser Scrooge's egne gode minner om julen, men som ble spolert av griskhet etter penger. Nåtidens ånd viser hvem som bryr seg om julen, og om hvor ille fattigdommen er. Bob Charcit er hans billige tjener, som får lite i lønn. Scrooge får vite at hans sønn, lille Tim, kommer til å dø av en sykdom. Fremtidens ånd viser Scrooge at en viktig person vil dø, og da blir ting verre og verre. Scrooge havner på kirkegården, og ser at han ser mannen som skal dø. Han angrer veldig, og vil like julen, for hvis han dør, ender han opp som Marley, med ekstra tunge lenker å bære på etter døden.

Scrooge bråvåkner i sitt eget hus, fordi åndene ga han en siste sjanse til å bli bedre. Og den benytter han. Han blir veldig lykkelig, og bestemmer seg for å gi bort penger til fattige, og kjente. Han feirer jul med middag hos nevøen hans. Lille Tim vil overleve og Scrooge dobler lønnen til Bob Charcit isteden for å gi han sparken. Alle blir lykkelige, og ikke minst Ebenezer.

Film og teater[rediger | rediger kilde]

Boken er blitt filmatisert flere ganger, blant annet med Alistair Sim, George C. Scott og Jim Carrey i rollen som Ebenezer Scrooge.

Andebybeboeren Skrue McDuck, (engelsk: Uncle Scrooge) er tydelig modellert med Ebenezer som forbilde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikisource: A Christmas Carol (Dickens) – originaltekst