Donets

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Donets

Donets (russisk: Северский Донец, ukrainsk:Сіверський Донець) er en sideelv til Don, i det østlige Ukraina og sørlige Russland. Den har ett areal på 98,900 km² og er 1053 km lang hvorav 222 km er seilbare. Den springer ut nord for Kharkiv og munner ut i Don øst for Rostov. Sør for elva ligger det sterkt industrialiserte Donetsplatået, Donetskij Krjasi, med Donetsbassenget («Donbass»); store forekomster av kull, ildfast leire, sink og bly; tungindustri.

Donetsvassdraget
Kart over Don og Donets

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Don, som næres av Donets, var kjent av Ptolemeus som «Tanais»,[1] og vesteuropeerne kjente at Don hadde en vesentlig bielv som enten ble kalt «Lille Tanais» eller «Donets».[2] Det slaviske navn, russisk Severskij Donets og ukrainsk Siverskij Donets, kommer av at elven utspringer i det tidligere fyrstedømmet Severskij, hvor Север (Sever) betyr nord eller det nordlige. Den italienske krønikeskriver Alexander Guagnini skrev: «Det er også en annen [elv], Lille Tanais, som utspringer i Severskij-fyrstedømmet og flyter inn i Store Tanais før utløpet i Det azovske hav».[3]

Liste over byer Donets renner igjennom[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lloyd Arnold Brown (1979). The story of maps. Courier Dover Publications. s. 71. ISBN 0-486-23873-3. 
  2. ^ James Rennell (1830). The geography system of Herodotus examined and explained, by a comparison with those of other ancient authors, and with modern geography. C.J.G. & F. Rivington. s. 76. 
  3. ^ Alexander Guagnini: Description of Muscovy 1997 gjenoptrykk, russisk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Donets – bilder, video eller lyd