Disc jockey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En DJ på en nattklubb

En disc jockey (DJ) er en fellesbetegnelse på personer som spiller musikk fra plater for et publikum.

Radio-DJ[rediger | rediger kilde]

En radio-DJ er en DJ som spiller plater for et publikum på en radio. Begrepet brukes først og fremst om programmer der musikken er den viktigste komponenten. Gjennom historien er det en rekke radio DJer som har fått kjendisstatus. Internasjonalt er John Peel blant de mest kjente, mens Harald Are Lund er blant de mest kjente i Norge.

En avart av radio-DJ er video jockey eller VJ. Denne betegnelsen benyttes om personer som introduserer musikkvideoer i et musikkprogram på TV. Betegnelsen ble først tatt i bruk av MTV.

Turntablism-DJ[rediger | rediger kilde]

En turntablism DJ er en DJ som benytter seg av lyder på vinyl plater og lager nye rytmer og melodier av dette. En turntablism-DJ regnes som en fullverdig musiker. I Norge har vi turntablister som:

Klubb-DJ[rediger | rediger kilde]

En klubb-DJ styrer musikken på nattklubber. I motsetning til radio-DJer legger klubb-DJer større vekt på miksingen av ulike musikkstykker. Klubb-DJens oppgave er å få forskjellige låter til å gli så plettfritt som mulig over i hverandre. Dette gjøres ved bruk av BPM (beats per minute) måling, enten ved hjelp på DJ'ens utstyr (mixer, platespiller), eller ved at DJ'en teller/hører BPM selv. De vanligste stilene bland klubb-DJer er Hip Hop, Trance, Hardhouse, House og Hardcore techno. Klubb-DJ'ing er størst i USA, Nederland og Storbritannia, men yrket er spredt over hele verden.

Kjente klubb-DJer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Deejays – bilder, video eller lyd