Det kommunistiske manifest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Det kommunistiska manifestet

Det kommunistiske manifest, også kalt Det kommunistiske partis manifest, er et manifest skrevet av Karl Marx og Friedrich Engels, utgitt 21. februar 1848 der den kommunistiske ideologi og historiesyn blir definert og gjort rede for. Manifestet la grunnlag for den gren av den kommunistiske ideologi som kalles marxisme. Manifestet har hatt stor betydning for den internasjonale arbeiderbevegelsen gjennom historien.

Allerede i 1849 ble deler av Manifestet utgitt på norsk i Arbeiderforeningernes Blad, redigert av Marcus Thrane. Første fullstendige oversettelse ble gitt ut av Mot Dag med ukjent oversetter. Det er denne utgaven, med språklig oppdatering, som senere er utgitt av blant annet Falken Forlag og Oktober forlag. I 1971 ga Pax Forlag ut en ny oversettelse, oversatt av Tom Rønnow, og i 1998 ga Røde Fane i forbindelse med 150-årsjubileet ut Manifestet i ny oversettelse av Morten Falck.

Historie[rediger | rediger kilde]

kommunistenes forbundskongress i London i november-desember 1847 i fikk Karl Marx og Friedrich Engels i oppdrag å skrive et program for forbundet. Arbeidet med manifestet ble startet rett etter kongressen. Marx og Engels arbeidet sammen til slutten av desember, og oppholdt seg da i Brussel. Etter at Engels reiste til Paris i slutten av desember fortsatte Marx arbeidet aleine. I løpet av januar 1848 skrev Marx manifestet ferdig og det ble sendt til trykking i London. I slutten av februar kom førsteutgaven av manifestet ut.

I de første utgavene og oversettelsene var forfatterne anonyme. Først i 1850 ble forfatternes navn kjent da den første engelske oversettelsen ble trykt i «The Red Republican».

I den første linjen i boken står det: «Det går et spøkelse gjennom Europa, kommunismens spøkelse».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.