Ciutadans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Ciutadans – Partit de la Ciutadaniakatalansk, også kalt Ciudadanos – Partido de la Ciudadaníaspansk (C's, «Borgere») er et spansk/katalansk parti. Det ledes av den 27 år gamle advokaten Albert Rivera.

Ciutadans er kjent som motstander den katalanske nasjonalismen, som av partiet beskrives som overveldende på den politiske arena. De støtter folkeopinionen i at Catalonia er en del av den spanske nasjonen og forsvarer bruken av både det spanske og katalanske språket. Dette innebærer blant annet at de er uenige i den katalanske regjeringens språkpolitikk som partiet mener prioriterer katalansk framfor spansk.

Ved valget på det katalanske parlamentet i 2006 vant partiet 3,04 % av stemmene og fikk dermed tre mandater i parlamentet. Dette vakte oppsikt, da katalanske politikere og media ikke hadde regnet med at partiet ville klare å vinne noen representasjon i det hele tatt.

Selv om partiet ble grunnlagt i Catalonia som et svar på den katalanske nasjonalismen, har lokale lag sprunget ut også andre steder i Spania.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]