Cauchas rufimitrella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cauchas rufimitrella
Nomenklatur
Cauchas rufimitrella
(Scopoli, 1763)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvepemøll
SlektCauchas
Økologi
Habitat: fuktige enger og åpen skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Cauchas rufimitrella er en sommerfugl som tilhører familien svepemøll (Adelidae). Den er funnet spredt nord til Nordland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 10–13 mm) møll med nokså lange antenner og ensfarget grønnlig bronsefargede vinger. Antennene er trådformede, hos hannen ca. 1,7 ganger så lange som forvingen, hos hunnen ca. 1,3 ganger så lange. Den ytterste delen er hvitaktig. Hodet er kledt med oppstående, hårlignende skjell som er mer eller mindre rødaktige. Forkroppen og forvingen er mørkt bronsefargede, litt grønnlige. Langs framkanten av forvingen er det en stripe med tydelig kobberfarget eller fiolett glans. Bakvingen er gråaktig med noe purpurglans.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes på fuktige enger og i åpen skog der det vokser engkarse (Cardamine pratense), som er larvens viktigste næringsplante. De voksne sommerfuglene flyr om dagen i slutten av mai og i juni. Hunnene legger egg på blomsterknopper på næringsplanten. Den nyklekte larven spiser på blomstene, siden kryper den ned til bakken der den lever på engkarsens bladrosett. Den lever i et hylster av bladrester.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i mesteparten av Europa og i det nordlige Asia østover til Altaj. I Norge er det spredte funn i alle landsdeler nord til Lofoten.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 295 – 332. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]