Calgary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Calgary

Flagg

Land Canada Canada
Provins Alberta Alberta
Tidssone MST (UTC−7)
Areal 726,50 km²
Befolkning 1 042 892 (2008)
Bef.tetthet 1 435,5 innb./km²
Politikk
Borgermester Dave Bronconnier

Calgary er den største byen i provinsen Alberta, Canada. Det ligger i den sørlige delen av provinsen, i et område med fjell og høye sletter, omtrent 80 km øst for Canadian Rockies. Byen ligger i Parkland-regionen i Alberta, og er den tredje største by-kommunen, med tanke på befolkningen, i Canada.

Per 2011 er Calgary Canadas fjerde største byområde.[1] Calgary er kjent som en destinasjon for vintersport og økoturisme med en rekke store fjell-destinasjoner som nasjonalparken Banff i Rocky Mountains i nærheten av byen. Økonomisk aktivitet i Calgary er for det meste sentrert rundt oljeindustrien og Canadas største oljeselskap, Suncor Energy har sitt hovedkontor i byen. Jordbruk, turisme, og høyteknologiske næringer bidrar også til byens raske økonomiske vekst. Calgary avholder mange store årlige festivaler, som oblant annet: Calgary Stampede, The Folk Music Festival, The Syrin Festival, One Yellow Rabbit High Performance Rodeo, Calgarys internasjonale festival for kunst, Banff-Calgary International Writers Festival, Calgary International Tale Festival One World Festival, og den fjerde største karibiske festival i landet (Carifest).

I 1988 arrangerte Calgary, som første kanadiske by, de olympiske vinterleker. Calgary ble rangert som verdens reneste by av Mercer Quality of Living i en undersøkelse publisert i 2007 av Forbes Magazine.

Byens NHL-lag heter Calgary Flames. En innbygger i Calgary kalles for en Calgarian.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

CanadastubbDenne Canadarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.