Byrknesøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Byrknesøy)
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°53′3,6924″N 4°53′39,872″Ø

Byrknes
Byrknes
De to broene over Nappholmsundet til Byrknesøy.
Land Norge Norge
Fylke Sogn og Fjordane
Kommune Gulen
Areal 0.61 km²
Befolkning 265[a] (2009)
Bef.tetthet 434 innb./km²
Postnummer 5970 Byrknesøy

Byrknesøy er ei øy ca. åtte mil nord for Bergen, i Gulen kommune i Sogn og Fjordane. Her ligger tettstedet Byrknes med 265 innbyggere (2009). Med bil følger man E39 fra Bergen til Knarvik og deretter riksvei 57 fra Knarvik til Leirvåg. Fra Leirvåg tar man fergen til Sløvåg. Fra Sløvåg kjører man vestover over fire broer; først over den nye Brandangersundbrua fra fastlandet til Sandøya, så over Mjåsundbrua fra Sandøya til Mjømna, deretter Nappsundbrua og Mjømnesundbrua over til Byrknesøy. Det er ca. 16 km fra Skipavika til tettstedet Byrknes på Byrknesøy. Det er daglig samband med hurtigbåt mellom naboøya Mjømna og Bergen (ca. én times reise).

4. november 2010 ble Byrknesøy, Mjømna og Sandøya landfast da den nye nettverksbuebrua, Brandangersundbrua ble åpnet. Brua har et spenn på 220 meter og slår inn på fastlandet ved Fivelsdal, noen få km nord for fergeleiet ved Sløvåg. Brua ble bygget av Skanska og ble montert ferdig på land i Sløvåg, før den ble transportert på lektere ut i Brandangersundet, hvor den ble heist på plass på bropillarene.

Vest og nordvest for Byrknesøy er det en skjærgård med over 1000 øyer, holmer og skjær. Utenfor skjærgården helt vest i havet ligger Holmengrå fyr (Se Liste over norske fyr) og litt lengre syd ligger Fedje.

Etter en periode med stagnasjon og fraflytting, har Byrknesøy i de siste ti – femten årene snudd trenden. Mange unge har bosatt seg på øyen og fiskeoppdrettsnæringen har skapt nye arbeidsplasser både på sjø og land. Det bor nå ca. 500 mennesker på Byrknesøy.

Det høyeste fjellet på Byrknesøy er Veten, 194 moh.

Natur, friluftsliv, kultur og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Typisk lynghei natur - Veten sett fra sydvest. Foto: Gunnar Buvik
Kajakkpadling vest for Byrknesøy. Foto: Gunnar Buvik

Byrknesøy ligger lengst vest i Gulen kommune, utenfor Sandøya og Mjømna. Vest for Byrknesøy er det en skjærgård med over tusen øyer, holmer og skjær. Av øyene sydvest for Byrknesøy var det øya Åra som ble mest utsatt for oljeforurensning etter Server-forliset ved Fedje i januar 2007. Det ble tatt opp over 12 tonn med olje bare rundt Åra og det var ca. 20 personer i sving med opprenskningen. Utenom Åra er Røytingja, Måøy og Havrøy de største øyene vest for Byrknesøy. I nord finner vi Kversøy mot nordvest og Grima rett nord for Byrknesøy. Mellom Grima og Byrknesøy går det en meget smal øst-vestgående naturlig kanal, søndre Grimesund. Langs vestsiden av Grima går en nord-sydgående smal kanal som heter Svartsundet.

Hele området vest for Byrknesøy mye brukt til sportsfiske og kajakkpadling. Det er rikelig med fisk og skalldyr og det er mulighet for havfiske ved Holmengrå fyr som ligger ute i havet rett vest for Byrknseøy.

Landskapet på Byrknesøy er en typisk vestlandsk lyngheilandskap. Det største fjellet ligger midt på øyen (Veten – 194 moh.) og på en klar dag kan man herfra se Troll-plattformen som ligger ca. 70 km vest i havet. Det er flere merkede turløyper på øyen, bl. annet over Veten og rundt Måvatnet.

Av dyreliv fins det mengder av forskjellig sjøfugl og en del havørn, niser,oter og en og annen småhval. Det er også en del hjort og orrfugl på Byrknesøy.

I Barvågen på Byrknes ligger Gulen Fiskarbondemuseum, som er bygget opp slik et fiskerbondebruk var på 1800-tallet. I sjøbua er det et museum med utstilling av gamle redskaper slik man benyttet på den tiden. De fleste av gjenstandene i sjøbua er donert av Alf Sæternes. Det er et meget aktivt ungdomslag på Byrknes som heter U/L Havgula. Dette laget ble stiftet så langt tilbake som i 1946 og tok i sin tid initiativet til å få bygd samfunnshuset på Byrknes. Havgula eier i dag dette huset som er det kulturelle senteret på Byrknes.

Hovednæringen på Byrknesøy er fiske, og det er flere fiskebruk og oppdrettsanlegg på øya. Byrknes Auto, som er en av landets største eiere og operatører av kjøle- og frysebiler har sitt hovedkvarter på Byrknes. Det drives også en del med sau.

Gjest Baardsen[rediger | rediger kilde]

Mars 1822 satt mestertyven Gjest Baardsen i arrest hos lensmannen i Gulen på Byrknes. 11. mars opplevde Vestlandet en av de verste stormene som har vært på kysten. Mange var savnet, bl. annet 6 barn som var ute på øyene vest for Byrknesøy for å samle lyng til for for dyrene. De fleste av mennene var ute på fiske og de få som var igjen våget med det første ikke å dra ut for å berge barna i det voldsomme uværet. Da fikk noen av mødrene til barna overtalt konen til lensmannen om å løslate Gjest Baardsen og medfange Svend Brekke og sende dem ut for å berge barna. Gjest Baardsen fikk overtalt noen av mennene som var hjemme til å være med, og med fare for eget liv fikk de reddet i land de 6 barna. Ni fiskere fra Byrknes skal etter sigende ha omkommet i denne stormen.

Tettsteder og bygder[rediger | rediger kilde]

Naustvågen ved Brimnes. Foto: Gunnar Buvik
  • Byrknes

Byrknes ligger på vestsiden av øya. Her er det havn godt beskyttet bak to moloer, butikk og skole. Byrknes er en av de fire skolekretsene i Gulen Kommune.

  • Brimnes

Brimnes ligger sydvest på Byrknesøy, på veien mot Gråvika som var det gamle ferjeleiet.

  • Vikingneset

Vikingneset ligger på sydøst spissen av Byrknesøy. Her er det et større hyttefelt. På selve Vikingneset står en av overvåkningsradarene for innseilingen til Mongstad Raffineriet. På nordsiden av Vikingneset ligger Gråvika med det gamle ferjeleiet på Byrknesøy.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]